Electronic Beats Hungary

CVRDWELL: igyekeztem minden csalódottságot és dühöt kiírni magamból

Szombat délután többórás videostreammel jelentkezünk Magyarország egyik legszebb, legdombosabb, külföldön pedig legismertebb borvidékéről, amire a Facebookon itt lehet becsekkolni, értesítést a YouTube live-ra pedig itt lehet beállítani.

Az egyik fellépőnk a honi technó egyik legönazonosabb bástyája, a nyárvégi válogatásunkra is egy feszes tétellel felkerült CVRDWELL lesz, akinek a kapcsán fontos hírértéket képez, hogy csak ebben a beszürkült elmúlt egy hónapban két erőteljes megjelenést is magáénak tudhatott, a Hope EP-t és a(z emlegetett kompilációnkra szintén beszavazott) Love Exposure-rel közös ötszámos Shock Corridort. A karanténtermékenység és a hétvégi eseményünk kapcsán gyorsan elkaptuk Krisztiánt pár szóra, addig is lehet indítani a zenéket:

TEB: – Hogyan éled meg a járványszitut, jót tesz az alkotói energiáknak? Mit csinálsz?

CVRDWELL: – Elég nehezen. Rettenetesen hiányoznak a fellépések, a bulik, a szocializálódás, szimplán a régi világ, ahogy szerettem, vagy esetenként utáltam. Rengeteg nagyon komoly tervem volt erre az évre, amibe sok munkát fektettem és ez most mind egyelőre áll. Szerencsére ez a letargia nem ment az alkotói energiáim rovására,

sőt, talán soha életemben nem voltam ennyire kreatív és termékeny a stúdióban.

Igyekeztem minden csalódottságot és dühöt kiírni magamból. Az első hullám óta tizennyolc zenét írtam, amiből az összes szerencsére elkelt valamilyen kiadóhoz. Sikerült pár olyan helyre is bekerülnöm, amiről eddig csak álmodoztam. Ennek köszönhetően egész sok ajtó megnyílt előttem.

Ezen felül távoktatásban folytatom a berlini fősulit, május óta itthonról. Sokat tanulok, olvasok, képzem magam megállás nélkül. Pihenésképpen pedig rengeteg filmet nézek esténként. A legkülönösebb az, hogy annyira lekötöttem magam, hogy úgy tűnik, simán elrepült ez az év a nehézségek ellenére. Most érzem azt, az év végére, hogy nagyon elfáradtam.

TEB: – a Hope EP mintha már címében is az aktuális világhelyzetre reflektálna, vagy csak nekem ez az olvasatom?

CVRDWELL: – Telibe trafáltad! Az imént említett 18 zenében volt pár tétel, amit a legmélyebb pillanataimban írtam, simán koncepció nélkül. Bezárkóztam a stúdióba és csak zenéltem. Mivel az összes live jam-et rögzítem, így több olyan zene is született, amit elsőre felvettem és csak minimálisan utómunkáztam, mert féltem, hogy kiveszik belőle az az érzés, ami akkor spontán jött. A Hope volt az első ilyen zene márciusban, azonban ehhez később hozzányúltam. Az első verzió inkább IDM volt, rommá torzított lábdobokkal, próbáltam azt a kontrasztot átadni, amit akkor éreztem: a dühöt és a reményt. Később ezt kiadókompatibilissé tettem egy 4/4 deep techno groove-val, de úgy érzem, hogy a mondanivaló megmaradt.

TEB: – A Love Exposure-ral közös split megjelenés hogyan jött össze? Várhatóak még ilyen kollabok tőled?

CVRDWELL: – Zolival pár éve ismerjük már egymást egy teljesen véletlen találkozásnak köszönhetően, amikor spontán beszélgetésbe elegyedtünk és nagyon hamar kiderült, hogy hasonlóan vélekedünk a zenéről. Később az Individuum indulásakor igyekeztem segíteni neki pár jótanáccsal, mivel nagyon szimpatikus volt a koncepció és a hozzáállása. Sokszor napi szinten vitatjuk meg a helyi és nemzetközi szcéna történéseit, vagy éppen kedvenc filmjeinket, mivel mindketten nagy moziőrültek vagyunk. A kollab éppen ezért már nagyon régóta érett.

Írtam pár zenét, ami teljesen kikönyökölt a szokásos táncparkett fókuszú dolgaimból,

Zolinak meg eleve jórészt ilyen muzsikái vannak, ezért úgy gondoltuk, hogy megosztunk egy EP-t, aminek a címadó tétele egy kollab zene lesz. Aztán kitaláltuk a koncepciót a zenék sorrendjét. Végül több kiadó rácsapott, de több esetben fel akarták bontani az általunk kitalált koncepciót, sorrendet, ezért nemet mondtunk. Végül a Postdynamic Records-al sikerült megegyeznünk hosszas egyeztetések után, aminek nagyon örülök, mivel a kiadó fejének, Cliche Morphnak a zenéjét nagyra tartom. Továbbá a nála megjelent producerekre is rendkívül felnézek.

Jelenleg közösen dolgozunk az első videoklipemen, ami egyben egy berlini sulis project is. Tehát itt találkozik először és reméljük nem utoljára a zene és film szeretetünk. Ennél többet egyelőre nem szeretnék elárulni, stay tuned! ☺

TEB: – Mire számítsunk a szüreti műsorodat illetően?

CVRDWELL: – Igyekszem magamat adni, mint mindig, de ezúttal szeretnék elkalandozni olyan hangzásokba, amelyeket nagyon szeretek, de keveset van alkalmam játszani. Emellett nagyon inspiráló a helyszín és megköveteli, hogy ne kizárólag a gépek szigora dominálja a szettemet. A melódiák és a melankólia szintén szerves részei az életemnek.

A szombati videóstreamre itt állíts be magadnak emlékeztetőt, aztán csak dőlj hátra!

Published November 20, 2020.