Electronic Beats Hungary

Csillezz óriásit erre a lemezre, ami az afrikai természet misztikus hangjaiból állt össze

A berlini producer, Aural kiadta új lemezét Sonic Metamorphosis címmel, ami álomszerű hangtájakra vezeti a hallgatót. Az ötvenpár perc ugyanakkor valódi tájak hangjaiból áll össze. Ahogy az alkotó írta:

“Ehhez az albumhoz különböző növények jeleivel és terepfelvételekkel dolgoztam, amiket még 2022-ben rögzítettem Tanzánia és a Serengeti különböző helyein. A zenével a természet rendjét akartam reprodukálni, annak hamis nyugalmát, az afrikai naplemente békéjét, a tájak óriás kiterjedését, mindezt az időtlenség érzetével összekapcsolva. A számok ragasztóanyaga az ezeken a helyszíneken kapott benyomásaim voltak. Az albummal az ambient zene különböző árnyalatait szerettem volna bemutatni, egyben feszegetni annak határait, szóval

“ez nem csak a megnyugtató melegség, amit az emberek általában elvárnak a műfajtól, jóval inkább egy koncepciózus mű, ami a természet aspektusaira irányítja a hallgató figyelmét, hogy újra összekapcsolja vele a lelket, és talán az elmék tágítását is előidézheti.”

Döntse el ki-ki maga, hogy ez sikerül-e, az aljnövényzetben megbúvó láthatatlan lényeket megidéző Predatory Silence-től az egészen szívfacsaróan gyönyörű Tanzanian Twilighton át a Serengeti Crater Migrationig, ami igazán akkurátusan igyekszik megfesteni a 30 ezer négyzetkilométeres irgalmatlan síkság képét, aminek fordítása nem véletlenül az, hogy “végtelen föld.”

Nem tudod, mit hallgass? Még több jó zenét igényelsz? Kövesd be az erre épített, folyamatosan frissített nemzetközi és hazai Spoti playlistjeinket.

 

(Nyitóképünk egy AI-generált tanzániai táj ebből a kiinduló fotóból, ami valóban a zenészt örökíti meg.)

Published April 22, 2024.