Electronic Beats Hungary

Charlotte de Witte: ne hívjuk már a női lemezlovasokat DJane-nek!

A technón belül szupersztár kategóriásnak számító, és még mindig csak 28 éves belga lemezlovassal a Grammy oldalán jelent meg egy friss interjú, amiben a több mint másfélmilliós Instagram-táborral rendelkező és novemberben a DJ Mag által az “alternatív dj” kategóriában aranyérmesnek kikiáltott producer több témát is érint. Mind közül a legérdekesebb persze az, ami az elmúlt években egyébként is a közbeszéd fontos tárgyává emelkedett az elektronikus zenén belül: a női előadókhoz való hozzáállás.

Charlotte szerint a nemi esélyegyenlőség kapcsán nagyon fontos nyitott elmével, nyitott diskurzusokat folytatni, és ugyan nem gondolja, hogy feltétlenül két kézzel ragaszkodni kellene a fele-fele arányhoz a fesztivál lineupokban, ami a férfi és női előadókat illeti, a lehetőségekhez viszont mindenkinek egyenlően kéne hozzájutnia. Azt ő is észrevette, hogy a női dj-k feljövőben vannak, de “még nagyon sok munka van ezzel.”

Van valami azonban, amitől a hideg is kirázza.

“Nagyon idegesítő dolog, hogy amikor az emberek az interneten elkezdenek dj-ket összehasonlítgatni, az esetek 99 százalékában két női dj között történik ez. És akkor női dj-ként, sőt, DJane-ként hivatkoznak rád. Igen, ez egy szó.”

“Tizenegy éve dj-zek, és rossz kimondani, de valahogy már megszoktam. Nem mintha továbbra sem állna fel tőle a szőr a hátamon, mert ha valaki a közeli környezetemben mondana ilyesmit, akkor valószínűleg reagálnék rá, de rájöttem, hogy ez a gondolkodásmód nagyon lassan fog csak megváltozni az emberekben.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Persze nem Charlotte de Witte az első, aki megnyilatkozik a klubzenei fronton ügyködő nők helyzetéről: 2020 őszén a másik nehézsúlyú név, Rebekah írt nyílt levelet a technószakmát megrázó szexuális zaklatási vádak kapcsán.

Published January 29, 2021.