Electronic Beats Hungary

Charlotte de Witte: ne hívjuk már a női lemezlovasokat DJane-nek!

A technón belül szupersztár kategóriásnak számító, és még mindig csak 28 éves belga lemezlovassal a Grammy oldalán jelent meg egy friss interjú, amiben a több mint másfélmilliós Instagram-táborral rendelkező és novemberben a DJ Mag által az “alternatív dj” kategóriában aranyérmesnek kikiáltott producer több témát is érint. Mind közül a legérdekesebb persze az, ami az elmúlt években egyébként is a közbeszéd fontos tárgyává emelkedett az elektronikus zenén belül: a női előadókhoz való hozzáállás.

Charlotte szerint a nemi esélyegyenlőség kapcsán nagyon fontos nyitott elmével, nyitott diskurzusokat folytatni, és ugyan nem gondolja, hogy feltétlenül két kézzel ragaszkodni kellene a fele-fele arányhoz a fesztivál lineupokban, ami a férfi és női előadókat illeti, a lehetőségekhez viszont mindenkinek egyenlően kéne hozzájutnia. Azt ő is észrevette, hogy a női dj-k feljövőben vannak, de “még nagyon sok munka van ezzel.”

Van valami azonban, amitől a hideg is kirázza.

“Nagyon idegesítő dolog, hogy amikor az emberek az interneten elkezdenek dj-ket összehasonlítgatni, az esetek 99 százalékában két női dj között történik ez. És akkor női dj-ként, sőt, DJane-ként hivatkoznak rád. Igen, ez egy szó.”

“Tizenegy éve dj-zek, és rossz kimondani, de valahogy már megszoktam. Nem mintha továbbra sem állna fel tőle a szőr a hátamon, mert ha valaki a közeli környezetemben mondana ilyesmit, akkor valószínűleg reagálnék rá, de rájöttem, hogy ez a gondolkodásmód nagyon lassan fog csak megváltozni az emberekben.”

Persze nem Charlotte de Witte az első, aki megnyilatkozik a klubzenei fronton ügyködő nők helyzetéről: 2020 őszén a másik nehézsúlyú név, Rebekah írt nyílt levelet a technószakmát megrázó szexuális zaklatási vádak kapcsán.

Published January 29, 2021.