Electronic Beats Hungary

Nem tudod, hol melegíts a buli előtt, és hol tegyél be energiát utána? Segítsen neked a Budapest SPOTS!

Mértékadó kurátorokkal szedtük össze a valamilyen okból kiemelkedő budapesti helyeket, hogy nektek már ne kelljen.

Ezeregy különféle besztof létezik fővárosi helyekből – ezzel tisztában vagyunk mi is. Appok, blogok, szakmai sajtótermékek gereblyézték már össze számtalanszor, hogy hova érdemes menni és miért. A Telekom Electronic Beats hazai brigádja a Night Embassy of Budapesttel összefogva most annyival árnyalja a képet, hogy olyan szpotokat szedtünk össze, és szedünk majd még a jövőben is,

amik valamilyen jól körülrajzolható hozzáadott értékkel stimulálják a fővárosi kultúra vibrálását.

Így jött létre, és alakul mostantól folyamatosan a Budapest SPOTS szakmai ajánlórendszer, ami gyűjti és auditálja azokat a helyeket, amik a főváros kulturális és közösségi pulzálását a mai formájában meghatározzák. A SPOTS célja, hogy a fogyasztók és az iparági szereplők számára bemutassa azokat a kezdeményezéseket, amik a városlakók számára értéket teremtenek, gazdagítják a kulturális életet, minőségi szórakozási lehetőséget nyújtanak.

A Budapest SPOTSot a ragyogóan lepörgött szombati Körszállós bulink konferenciáján mutattuk be, amit itt vissza is lehet nézni (1:00 perctől kell átváltani a jobb alsó sarokban a duplanyilas ikonra klikkelve):

A helyeket egyébként nem csak úgy hasraütve, egy térképen vakon böködve jelöltük ki: a Budapest éjszakai (és nappali!) életében súlyponti szerepet betöltő embereket húztunk be kurátornak, hogy segítsenek a válogatásban.

Mindehhez készült egy mobilos iránytű is, egyes szpotokhoz ugyanis rejtett tartalmakat, történeteket készítettünk, amik az ingyen letölthető (almásoknak itt, Androidosoknak itt) Telekom zOOm applikáción keresztül – a kiterjesztett valóságra épülő technológiával – érhetők el. Csak a magenta felületet kell keresni a megjelölt szpotoknál, és ráirányítani a kamerát az alkalmazáson belül, aztán pedig csak figyelni.

Szóval jóféle urbánus gerillázásra lehet indulni, és sorban levadászni a bemagentázott foltokat.

Gondoltunk rá, hogy lesznek kérdéseitek – úgyhogy ezeket most előre is igyekszünk megválaszolni.

Honnan jött az ötlet?

A kocsmák, kávézók, éttermek régen nem feltétlenül profitmaximalizálási céllal jöttek létre. Sokkal inkább töltöttek be szocializációs szerepet, sőt, a meghatározóbbak eszmék cserélésének és (ellen)kulturális folyamatoknak a kiindulópontjai voltak, a Pilvaxtól az Ifi parkon át a TilosazÁ-ig – nevüket már csak sztorik és városi legendák őrzik. Budapest karcos, gyűlölve szerethető múltja után azonban a jövő következik, ami világszínvonalú, minőségi és mindenki által hozzáférhető. A SPOTS célja, hogy bemutassa, mik azok a helyek, amik kimagasló társadalmi és kulturális értéket teremtenek, hogy minden pesti lokálpatrióta megismerhesse ezeket.

Hogy lettek kiválasztva a SPOTOK?

Öt szempont alapján állítottunk össze egy 200 helyet tartalmazó listát kurátoraink segítségével . Ők voltak azok:

  • Tomcsányi Dóri (divattervező @ Tomcsanyi)
  • Bakonyi Alexa (PopUp Színház)
  • Barna Judit (freelance kulturális menedzser)
  • Görög Miklós (programszervező @ Dürer Kert, Ubieklektik)
  • Unger András (főszerkesztő @ Telekom Electronic Beats)
  • Kólya Dániel (Music Hungary, Night Embassy of Budapest)
  • Batta Ramon (séf @ GastroTrash)
  • Horváth Renátó (CEO @ Budapest Showcase Hub, Eastaste)
  • Csábi Ádám (freelance fotográfus)

Gasztronómia, Zene, Kultúra, Közösség és Misszió kategóriák mentén kerestük azokat a szpotokat, amik ma formájában meghatározzák a várost. A program indulásakor kikötüttünk pár alapszabályt: induláskor 60 hely kerül rá a listára, a Hungária körút jelentette a térbeli határokat, továbbá aktuálpolitikai szerepet nem vállaló, azaz pusztán társadalmi funkciót betöltő helyek kerülhettek fel a listára.

Miért különleges ez a válogatás?

A Telekom Electronic Beats által támogatott Budapest SPOTS egy hosszútávú program, ami nem statikus, hanem dinamikusan alakul.

Miért több ez, mint egy Tripadvisor vagy egyéb kurált listák?

Mert próbáltunk arra törekedni, hogy ne csak arról szóljon, hol a legfrissíttőbb a fröccs, a legharmadikhullámosabb a kávé vagy a legtökéletesebb a zenei paletta. A fókuszban az értékteremtés áll: olyan helyek szerepelnek a listán, amik aktívan, hónapról hónapra iparkodnak azon, hogy egy bónusz réteggel fejeljék meg az alapműködésüket.

Mi a program célja?

Hogy egy olyan gyümölcskosarat nyújtson át a hazai és a vendégközönség számára, amibe a budapesti kertünk legszebb gyümölcseit válogattuk ki. Ezek külön-külön is szépek, együtt viszont egyedülálló esszenciáját képezik a városi szociokulturális főcsatornáknak.

Hol lehet látni, mi történik ezeken a helyeken?

Egyrészt az electornicbeats.hu/bpspots oldalon megtalálod a helyek fontosabb ismérveit és elérhetőségeit, másrészt a Telekom Electronic Beats oldalon is megjelennek majd különböző programajánlók ezekről a helyekről.

Mi jelzi a Budapest SPOTS helyeket?

A digitális térben a főoldalon lévő térkép, míg a helyszínen egy fémből készült lézergravírozott épületplecsni.

Mi az a Telekom zOOm app?

A Telekom zOOm, kiterjeszett valóság technológiára épülő appja segítségével minden magenta felület mögött felfedezhetővé válnak különleges tartalmak, amiken keresztül olyan dolgokat tudsz meg a helyekről, amit csak kevesen ismertek.

Bővül-e a lista, és hogy lehet rákerülni?

Ősszel a hatvanas lista kiegészül 100-ra. Kétféleképpen lehet rá felkerülni: a) a kurátori csapat elő-jelölésével, b) jelentkezés vagy jelölés útján. Ha van jó ötleted, milyen helynek van feltétlenül helye egy ilyen listán, azt ne habozd elküldeni nekünk a hungary@electronicbeats.net email-címre!

Ha egy hely nem szerepel a listán, azt jelenti, hogy nem jó hely?

Nem! Sok oka lehet annak, hogy egy jó hely nincs rajta a listán. Az induló lista célja kimondottan a diverzitás volt, így sok esetben választanunk kellett, hogy több hasonló hely közül melyik képviselje az adott kategóriát.

Mi van a vidéki jó szpotokkal?

A kérdés jó! A jövőben tervezzük kiterjeszteni a programot Budapesten kívülre is, hiszen elképesztően sok jó SPOT van az országban a fővárosi közigazgatási terület határán túl.

Miért támogat egy ilyen programot a Telekom Electronic Beats?

A Telekom Electronic Beats hisz abban, hogy a minőségi kulturális tartalmakhoz és közösségi felülelekhez való hozzáférés minden városlakó elemi joga. Ezért elkötelezett partnere a program megvalósításában a NEO Budapestnek.

És mi az a NEO Budapest?

A Night Embassy of Budapest, a város éjszakai nagykövetsége egy iparági civil összefogás a minőségi városi kultúráért, a 24 órás városért és minden fiatalért, aki éjszaka az alváson túl mást is csinál.

Published June 12, 2019.