Electronic Beats Hungary

Bristoli bulizók: jót tesz a lelkünknek télen, ha partizni megyünk

A bristoli Motion nevű klub csinált egy közvéleménykutatást 318 helyi és környéki diákkal. Az általuk kitöltött kérdőív válaszaiból az derült ki, hogy a klubokat látogató fiatal felnőttek nagy része a téli hónapokban, tehát amikor a szezonális affektív zavarok (kevésbé szakmaian: az évszakokhoz köthető depresszió) gyakoribbá válnak, jobban érezte magát az éjszakai kimaradozásnak hála. Oké, nem újdonság, de azért hasznos megkutatva és leírva látni.

85 százalékuk mondta egyébként azt, hogy a szórakozóhelyek segítenek nekik abban, hogy ezekben az otthonülősebb-lehozósabb hónapokban kapcsolatba kerüljenek más emberekkel, míg a megkérdezettek 88 százaléka állította azt, hogy a buliba járás konkrétan, érezhetően javítja a mentális jólétüket.

A The XX énekesnője, Romy a minap épp egy ilyen tematikájú dallal jelentkezett, ami a közös bulizás gyógyító erejéről szól:

Érdekes adalék, hogy ezzel párhuzamosan egy másik (szintén brit) tanulmány szerint mind a Gen Z, mind a milleniálok kevesebbet járnak bulizni a pandémia levonulása után: mindkét nemzedék egyetértett abban, hogy a korona óta kevésbé izgatja őket a megmenetel, és jellemző, hogy “nem tudják meggyőzni a haverjaikat”, hogy elmenjenek velük, és inkább otthon maradnak.

Ráadásul a Z-generációsok már jóval kevésbé érdeklődnek a drogok és az italozás irányába, de azt is megjegyezték, anyagi okai is vannak, hogy nem mozdulnak ki.

(Nyitókép: Motion Bristol)

Published November 17, 2022.