Electronic Beats Hungary

Björk egy működő izlandi vulkán előtt énekel új videójában

A nemrég megjelent Fossora című albumról származó, már önmagában is letaglózó dalhoz készült videóban Björk a nemrég kitört, a főváros Reykjavíktól mindössze 32 kilométerre található Fagradalsfjall tűzhányó előtt énekel – a gyász hangján, elhunyt édesanyjához. A videót Viðar Logi rendezte, aki a nagylemez artworkjét is készítette.

A szinte csak vokálokból álló Sorrowful Soilról az énekesnő azt mondta, hogy a dal véletlenszerű improvizációkból íródott, úgy, hogy eleinte azt hitte, egy másik dalt ír, de a szerkesztgetése közben

“a legtöbb dolgot kidobtam, ez meg ott állt és bámult rám.”

Mehet a ráindítás:

Björk a fentiekhez még hozzátette:

“Abban az időben a fantasztikus Hamrahlid Kórussal dolgoztam együtt, és egy olyan művet akartam adni nekik, amilyet megérdemelnek. Ezzel a szándékkal tudtomon kívül megírtam azt, amiről a karnagy Þorgerður Ingólfsdóttir azt mondta, hogy a legnehezebb darab, amit valaha énekeltek. Kilenc szólamot tartalmaz, nem a szokásos négyet (szoprán, alt, tenor, basszus), aminek próbálására a kórusnak egy egész nyár estéire volt szüksége. Hihetetlenül hálás vagyok nekik ezért az áldozatért, és mindez hallható is a felvételen.”

A szeptember végén megjelent, és a kritikusok által széles körben pajzsra emelt Fossorát itt lehet egészében végighallgatni.

Még több kihagyásra nem érdemes nemzetközi zenéért errefelé tessék.

Published December 06, 2022.