Agytekerő kiállítása lesz a titkos helyszínek fényművészének, Besnyő Daninak Újbudán

Egy leharcolt, disztópikus, szocialista loftban.

Szavak: Unger András

Besnyő Dani évek óta a go-to-guy, ha arról van szó, hogy érzékeket meghazudtoló fényjátékkal kell beteríteni bármilyen felületet. Nem csak a VJ Centrum és a Több technót a Parlamentbe! gegbuli-sorozat alapembere, illetve a Budapest Rooftop Cinema kiötlője, de jó ideje emeli újabb és újabb szintekre a mappinget: majdnem a világ végére is elmegy, hogy földöntúli helyszíneken vetítsen nem apró méretekben olyan objektumokra, amiket legtöbbször még csak meg sem legyintett az emberi beavatkozás szellője.

Ez a Secret Mapping Experiment, ami nemrég ünnepelte negyedik évfordulóját (ennek lesz most a nem kicsit izgalmas kiállítása, már most iderakjuk a linkjét, tessék, bővebben lejjebb), ami alatt

  • 18 sikeres projektet tudnak maguk mögött
  • több mint 200 ezer kilométert utaztak mindezért
  • többszáz órányi animációs rendert toltak le
  • többmillió pixelt vetítettek ki
  • és több mint 18 ezer fotót készítettek az akciókról.

Megkértük Danit, villantson meg párat az eddigi projektjeiből pár szó kíséretében, nem lelőve a kiállítás lényegét. Nem kellett kétszer kérnünk. Jönnek a sztorik, fejet vakaró rendőröktől a barlangban fél napon át négyszáz méter mélyben kuksolásig.

Last King of Dacia: Külföldön járunk, ahol a Duna folyt Decebálus, az utolsó Dák király volt birodalma alatt. A mapping során csak a híd közepéről tudtuk megvetíteni a sziklát. Az éjszaka közepén, az egyik legkényesebb pillanatban megérkezett a rendőrség, akik igazoltatásunk után nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, hogy mi itt vetítünk, azaz "művészeti projektet hozunk létre", így a munkánkat hagyták befejezni, de a közelben maradtak. Erősen figyelve érezhettük magunkat.
Kezdetek: Power Plant. A Secret Mapping első állomása és a projekt világra jövetele. Bejutást nyerhettem egy éjszakára egy, a nyilvánosságtól elzárt hőerőmű csarnokába. A terv az volt, hogy megiszunk egy üveg bort, picit vetítgetünk... a vége három üveg és 5-6 órányi vetítés lett, amit csillogó szemekkel fotóztam végig örömömben.
Nagyvásártelep: Ez volt az első nyilvános kísérletünk (az ide szervezett 2015-ös Külkolor bulin). Számomra felüdülés volt ide visszatérni, ugyanis itt forgattam életem első videóklipjét 11 évvel ezelőtt a technóproducer és DJ Sinko-nak.
Szanat¢rium: Ugyancsak egyéjszakás kaland. Hátborzongató volt, ahogy az épületet bejárva éreztük a múlt auráját a terekben. Sok-sok embert kezeltek itt, amíg működött. Az épület egyedüli karbantatója arra hívta fel a figyelmünket, hogy a rókák védik a területüket, szóval vigyázzunk - mindenesetre az éjszaka folyamán nekik is tetszett a vetítés, hagytak minket dolgozni.
Cave: Hónapokat készültünk a kihívásra, hogy eleget tegyünk a kihívásnak: 3-400 méter mélyben vetíteni cseppkövekre. Azok az animációk és tartalmak, amiket elképzeltünk, sorra nem működtek, ez plusz hét órát jelentett odalent. Végül újragondoltuk és generatív progarmozással átalakítottunk a vetítést, amennyire csak lehetett.
Siló: A volt árpasilót most galambok lakják. Amikor beraktuk a lámpákat, a galambok megzavarodtak a fénytől, kísérőnk a kezében, egyesével hozta ki a madarakat. FYI: egyetlen állat sem sérült meg a forgatás során :)
Wind: Első alkalommal két óra készülődés után, amikor végre összeált minden, és elkezdtük a vetítést, a szélirány egyik pillanatról a másikra teljesen irányt váltott, amit persze 100 százalékos precizitással lekövettek a szélerőmű lapjátjai, így percek alatt vetíthetetlenné vált a felület. A második alkalommal, pár héttel később már mobil vetítőállomással készültünk, hogy kövessük a szelet és a szélerőmű irányát.

Hát így.

Egyébként mozgókép alakjában is bele lehet lesni a Secret Mapping munkájába, például itt. Aztán pedig forrón javasoljuk annak, akit a látottak alapján érdekel további látóideg-birizgálás, hogy május 30-án csütörtökön este hétkor fáradjon el a Bercsényi utca tízbe:

a Bartók-negyed üresen álló loft-labirintusában nem csak a fénytérmanipulációs projektekről láthat fotókat, de megnézheti, hogyan gondolta újra Dani a leharcolt teret egy lézerszkennerrel.

A kiállítás, ami négy napon át lesz látogatható, az Ablak a Bartókra Fesztivál hivatalos eseménye és a Trafó House smART!-sorozatának része. Az alkotót korábbi EB.TV epizódunkban is beszéltettük, miközben főzött egy rakott krumplit: