Electronic Beats Hungary

Az UNESCO a berlini technót is a világörökség részévé nyilvánította

Az UNESCO szerdán bejelentette, hogy hat új németországi bejegyzéssel bővítette a szellemi kulturális örökség listáját, köztük – TR808 dobpergés! – a berlini technóval, mint olyannal.

Lutz Leichsenring, a klubokat és promotereket tömörítő berlini Clubcommission nevű hálózat vezetőségi tagja a DW megkeresésére elmondta, hogy ez a cím “egy újabb mérföldkő a berlini techno producerek, művészek, klubüzemeltetők és rendezvényszervezők számára”.

Az biztos, hogy az átlagember által sokszor a dekadencia és a végtelen cuccozás helyeinek tartott klubok megítélését nagyban segítheti ez, hiszen végre értékes, védelemre és támogatásra érdemes ágazatként ismerhetik el a klubkultúrát.

De mit is jelent ez a szellemi kulturális örökség dolog? Az UNESCO – ami az ENSZ kulturális és tudományos szervezete – szerint ez elsősorban olyan kifejezési formákra utal, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az emberi kreativitáshoz és hagyományokhoz, az emberek generációkon keresztül adják tovább azokat, miközben folyamatosan fejlődnek is. Ide tartoznak különféle rituálék, tudásanyagok, készségek, előadóművészetek, amiket érdemes megőrizni és életben kell tartani.

“A Kraftwerk, az afroamerikai dj-k és producerek, mint például a detroiti Underground Resistance például jelentősen hozzájárultak a techno kultúra megteremtéséhez és elterjedéséhez” – mondta Leichsenring.

(Nyitókép: Norbert Braun / Unsplash)

Published March 14, 2024.