Electronic Beats Hungary

Az élet úgyis megvár, de a vadhús is jön veled

Az elektronika és a popzene határán alkot erőteljes filmzenés utánérzésekkel ZSÜD, ráadásul nem fél odafordulni az emberi lélek komorabbik feléhez, és abból táplálkozni.

Új dalában, a Vadhúsban aktuális társadalmi kérdéseket feszeget a maga absztrakt módján – eleve már a cím is kettős jelentéssel bír, hiszen egyrészt értjük alatta a leölt vadnak a húsát, másrészt pedig így hívják a sebben támadt érzéketlen és kóros kinövéseket is. A budapesti imPro School elektronikus zenei iskola vezető oktatójaként is ismerhető producer-énekes mindkét jelentéssel operál ebben az új számban – és ennek nyomós oka van.

“Azt vettem észre magamon és a környezetemen is, hogy egyre inkább kezd elegünk lenni azokból a generált társadalmi és politikai kérdésekből, amikkel egymásnak feszítenek bennünket.”

“Teljesen mindegy, hogy konzervatív vagy liberális érzetű valaki, ugyanúgy áldozatai vagyunk ennek, és ha nem figyelünk, adott esetben az emberi kapcsolataink is rámehetnek. Azt viszont elfelejtjük, hogy egy egészséges közösségnek mindkét karakterisztika szükséges eleme. Utálkozhatunk, de akkor is szükségünk van egymásra”

– mondja ZSÜD.

A Vadhús azért is emelkedik ki a producer eddigi munkái közül, mert ez az első olyan dal, amely kifejezetten magyar elemeket használ, valamint a dalszöveg is magyarul van. “Ez nem egy olyan váltás, hogy eddig angolul énekeltem és mostantól magyarul fogok, elég sokat lazult a felfogásom a nyelvhasználattal kapcsolatban, ezután is elő fog fordulni mindkettő.”

“Ennél a témánál azonban azt éreztem, hogy nincs értelme angolul megszólalni, mert ez csak ránk tartozik.”

A dalhoz készült videoklip ugyanezt járja körül, merítve a századfordulós polgári világból. ZSÜD a klipnek nemcsak főszereplője, hanem kreatív producere is egyben, a rendező pedig Gundy Kristóf, akinek többek között az Elfelejtett Nemzedék című rövidfilm fűződik a nevéhez, amellyel elnyerték a Magyar Mozgókép Filmfesztivál legjobb kisjátékfilm díját. A videó másik főszereplője pedig Törőcsik Hanna, Törőcsik Franciska testvére, aki Kozmofobe néven maga is producer-énekesként alkot.

“Több mint egy éve indultak el ennek a számnak a munkálatai, ami mégis érdekes a megjelenéssel kapcsolatban, hogy rengeteg más területen látom visszaköszönni ugyanezt a témát. Elég csak megnézni Pintér Béla darabját, a Réka és az oltatlanokat, vagy Reisz Gábor Magyarázat mindenre címűt filmjét. Távol álljon tőlem, hogy egy lapon említsem magam velük, de számomra nagy megerősítést jelentenek, hogy nem csak én érzek így” – mondja ZSÜD.

Az énekesnő legközelebb november 22-én lép fel az Akváriumban a Boszorkányüldözésre keresztelt eseményen.

Kövess minket akárhol:

Published October 24, 2023.