Electronic Beats Hungary

Szombathelyi fészerből a szcénán átívelő összeborulásig: itt az Anima ’68 remixlemeze

Eléggé nehezen képezheti vita tárgyát, hogy az idén huszonöt éves Anima Sound System legátütőbb dala az idén huszonegy éves ’68. Egy azonnali (de a fősodratú gumislágerekkel szemben jóleső) dallamtapadást okozó, kvázi underground himnusz, ami egyetlen nagykoalícióba kovácsolta össze a hazai elektronikus zenei élet egymástól legtávolabb álló szereplőit és rajongóit is.

Hogy mi lehet a titka, azt még a nagy hazai zenei megfejtő, az Erik Sumóként is ismert Tövisházi Ambrus sem tudta megfejteni, ahogy Instagramján írta: “eredeti formájában csodás torzó, látszólag össze nem illő motívumok halomba rakva: a népdalos ének, a nyersre vágott drumandbass minta, a kiszóló-kurjongató fájdalmas szaxofon faékegyszerűséggel és bátorsággal vannak egymás mellé pakolva. A ’68 egy csiszolatlan gyémánt, aminek nem sikerült megfejtenem a titkát.”

Mi azért felhívtuk gyorsan az eredeti alkotók egyikét, Prieger Zsoltot is, hogy mondja már el szerénytelenül, mi a Titok.

“Volt benne egy aktivista generációs himnuszpotenciál. Akkoriban amúgy is minden nagyon más volt, a dobbasszusnak élt a forradalmi jellege, ráadásul ezt már tovább is gondoltuk, így lett egy kezdetleges speegarage, ami egyszerre nagyon kelet-európai, és talán még a hatvanas évek is kihallható belőle.”

De még ennél is beszédesebb, hogy a ’68

“Szombathely külvárosában, egy hátsó fészerben készült, két macskasimogatás között, még AKAI szemplerrel és floppykkal bűvészkedve.”

Visszatérve a legkülönbözőbb ízlésű emberek fejének elcsavarására, talán nem véletlen, hogy a számnak ez a közösségépítő jellege most egy remixalbum formájában csúcsosodott ki, amire huszonkét teljesen eltérő dolgozat készült.

Zsolt feltett szándéka volt, hogy a hazai gépzenei spektrum mindenféle színe feltűnjön rajta, így S Olbricht warehouse-hangulatú oldschool dinamitja ugyanúgy megfér Chriss Ronson trance-es ünnepélyessége mellett, mint SanFranciscoBeat ütvefúrása után Tollner Máté barcelonai field recordingos, finom elmélkedése.

Az egész remixalbum-ötletet egyébként napjaink legfontosabb hazai producere, Route 8 alapozta meg, aki szívhezszóló Facebook-posztban írta meg, hogyan akarta az első budapesti Boiler Roomon zárni a szettjét egy saját remixszel, amit végül nem bírt befejezni, annyira sokat jelentett neki a zene, de ami végül Prieger Zsolt unszolására hosszú idő után mégiscsak elkészült.

Ez az egész anno úgy indult, hogy a budapesti Boiler Room-os szettemet egy classic magyar szám remixelésével akartam…

Gepostet von Szilveszter Gergely Horváth am Freitag, 27. April 2018

Ma, április 27-én este egyébként az A38-on ünnepli az Anima negyedszázados fennállását, új vendégekkel és régi tagokkal.

Published April 27, 2018.