Electronic Beats Hungary

Szombathelyi fészerből a szcénán átívelő összeborulásig: itt az Anima ’68 remixlemeze

Eléggé nehezen képezheti vita tárgyát, hogy az idén huszonöt éves Anima Sound System legátütőbb dala az idén huszonegy éves ’68. Egy azonnali (de a fősodratú gumislágerekkel szemben jóleső) dallamtapadást okozó, kvázi underground himnusz, ami egyetlen nagykoalícióba kovácsolta össze a hazai elektronikus zenei élet egymástól legtávolabb álló szereplőit és rajongóit is.

Hogy mi lehet a titka, azt még a nagy hazai zenei megfejtő, az Erik Sumóként is ismert Tövisházi Ambrus sem tudta megfejteni, ahogy Instagramján írta: “eredeti formájában csodás torzó, látszólag össze nem illő motívumok halomba rakva: a népdalos ének, a nyersre vágott drumandbass minta, a kiszóló-kurjongató fájdalmas szaxofon faékegyszerűséggel és bátorsággal vannak egymás mellé pakolva. A ’68 egy csiszolatlan gyémánt, aminek nem sikerült megfejtenem a titkát.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Mi azért felhívtuk gyorsan az eredeti alkotók egyikét, Prieger Zsoltot is, hogy mondja már el szerénytelenül, mi a Titok.

“Volt benne egy aktivista generációs himnuszpotenciál. Akkoriban amúgy is minden nagyon más volt, a dobbasszusnak élt a forradalmi jellege, ráadásul ezt már tovább is gondoltuk, így lett egy kezdetleges speegarage, ami egyszerre nagyon kelet-európai, és talán még a hatvanas évek is kihallható belőle.”

De még ennél is beszédesebb, hogy a ’68

“Szombathely külvárosában, egy hátsó fészerben készült, két macskasimogatás között, még AKAI szemplerrel és floppykkal bűvészkedve.”

Visszatérve a legkülönbözőbb ízlésű emberek fejének elcsavarására, talán nem véletlen, hogy a számnak ez a közösségépítő jellege most egy remixalbum formájában csúcsosodott ki, amire huszonkét teljesen eltérő dolgozat készült.

Click on the button to load the content from spotify.

Load content

Zsolt feltett szándéka volt, hogy a hazai gépzenei spektrum mindenféle színe feltűnjön rajta, így S Olbricht warehouse-hangulatú oldschool dinamitja ugyanúgy megfér Chriss Ronson trance-es ünnepélyessége mellett, mint SanFranciscoBeat ütvefúrása után Tollner Máté barcelonai field recordingos, finom elmélkedése.

Az egész remixalbum-ötletet egyébként napjaink legfontosabb hazai producere, Route 8 alapozta meg, aki szívhezszóló Facebook-posztban írta meg, hogyan akarta az első budapesti Boiler Roomon zárni a szettjét egy saját remixszel, amit végül nem bírt befejezni, annyira sokat jelentett neki a zene, de ami végül Prieger Zsolt unszolására hosszú idő után mégiscsak elkészült.

Facebook

By loading the post, you agree to Facebook’s privacy policy.
Learn more

Load post

Ma, április 27-én este egyébként az A38-on ünnepli az Anima negyedszázados fennállását, új vendégekkel és régi tagokkal.

Published April 27, 2018.