Electronic Beats Hungary

A TikTok technósai megőrülnek a gyógyszertárak villódzó logóira

Valószínűleg ezzel a videóval indult minden. Mármint az a minden, hogy a TikTokon az elmúlt hetekben gombamód szaporodtak el a franciaországi patikák LED-es logóiról készült posztok – jellemzően valamilyen erőteljes (hard)techno zenével megosztva.

És hogy miért? Hát azért, mert ezek a cégérek például a vérszegényen izzó magyar változatokkal ellentétben nem statikusak, hanem éles zöld fényben villódznak, ábrák forognak-mutálódnak rajtuk, például Hügieia serlegére kúszik fel a kígyó, repülnek a színes kapszulák, vagy éppen hipnotikus örvény tol bele a zöld kereszt mögötti multiverzumba.

Ez a videóösszeállítás tökéletesen összefoglalja a jelenséget:

Egyébként valóban elég könnyű belelátni az ábrákba a 90-es évek ősravekorszakának lézerszőtte hangulatait. A kommentek is megérik a pénzüket:

“Lemondom a ma esti rave-et, maradok a csapatommal a patikánál.”

Egy másik user az animációkért felelős vizuális szakember fizetésemelését látja szükségesnek, ráadásul ő már egy görög gyógyszertárról posztolt ugyanilyet.

Akit egyébként kis történelmi háttér is érdekel: a kereszt gyógyszertári szimbólumként való használata eredetileg a Vöröskereszt 1864-es megalapításakor vált megszokottá. Az eredeti kereszt fehér alapon piros színű volt – ez máig a szervezet hivatalos emblémája -, 1913-ban azonban egy törvény elrendelte, hogy a gyógyszertárak ne használják ezt a színkombót, mert az félreértésre adhat okot. Hogy végül miért zöld lett a legtöbb országban a logó, senki sem tudja biztosan, de két elmélet is létezik: egyrészt sok gyógyszer növényi alapú, illetve a katonai gyógyszerészek zöld karszalagot viseltek a 18. és 19. században.

Published August 27, 2022.