Electronic Beats Hungary

A dj-k több mint fele nem a kedvenc zenéjét játssza 😢

Legalábbis Angliában biztosan így van a Pirate.com felmérése szerint, és nem nehéz jó okkal elmorfondírozni azon, hogy ez a tendencia kisebb vagy nagyobb mértékben, de másutt is jelen lehet.

A kutatás nem kicsiben utazott: a Pirate-osokat az idei Spotify Wrapped megjelenése inspirálta (ez egy összegző a Spoti-felhasználóknak, hogy milyen előadókat és zenéket hallgattak az elmúlt egy évben) arra, hogy saját maguk megkérdezzenek 260 lemezlovast a szigetországban, mik voltak a leggyakrabban streamelt dolgaik, és azzal szemben milyen zenéket pergetnek a bulikban.

Az eredmények szerint a megkérdezettek 65 százaléka mást játszik, mint amit otthon hallgat (nézőpont kérdése, ezen mennyire lepődünk meg). Egy techno dj például a legendás rockzenekart, a The Who-t látta a Spotify listája első helyén, egy jungle dj Lana Del Rey-t, egy house dj pedig elsősorban afropopot hallgatott. Egy basszus-zenei arc pedig így nyilatkozott:

“Minden reggel shoegaze/dreampopra ébredek. Napközben lágy akusztikus vagy jazz lemezeket hallgatok, és a helyi rádiót. Este lírai erejűbe hajlok Nick Cave-vel és Kate Tempesttel, vagy totál érzelmes elektronikus zenére, Burialre, Ross From Friendsre fordulok rá.”

Amúgy a dj-k 75 százaléka azt mondta, a felfedezések kulcsa náluk a SoundCloud, a legtöbben ott találnak új trekkeket, mondván, eléggé jó az oldal kapcsolódó zenék szekciója. A válaszadók 60 százaléka pedig a barátaik ajánlására is örömmel hagyatkozik.

Szerencsére azért még vannak olyanok, akik szinte biztosan a kedvenceiket játsszák:

Befelé követések:

Published December 14, 2022.