Electronic Beats Hungary

A Daft Punk már akkor mémeket szabadított el, amikor a TikTok még sehol nem volt

…és a világ első iPhone-ja is csak ebben az évben jelent meg. 2007-ről beszélünk, ekkorra már hat éves volt a Daft Punk Discovery című lemeze, amin többek között szerepelt a világraszóló sláger, a Harder, Better, Faster, Stronger, ami nélkül talán a mai autotune-os trapzenék sem lennének ott, ahol (de ezt persze már sosem tudjuk meg). Az biztos, hogy egy instant szerethető csúcsdalt löktek ki magukból a franciák, akik innentől már a nyilvánosság elé is álltak robotjelmezükben, ami persze szintén sokakat inspirált később.

Az alig egy éves, kisbaba YouTube-ot is még csak akkor vásárolta fel a Google, és senki nem sejtette, micsoda mindent behálózó, megkerülhetetlen, naponta egymilliárd óránál is több megnézett videót felköhögő adatszörny lesz belőle később. És akkor erre a zöldfülű, bénácskán kinéző videomegosztóra felkerült ez a kis etűd:

Ez mára 70 millió felett jár nézettségben, de huszonpármilliós view van a videó továbbgondolt változata alatt is, ami talán még erősebben ragadt meg a kollektív emlékezetben, hiszen itt már a robotfejekre emlékeztető alukocka-sisakokat magára húzva, sportgatyóban és sportmelltartóban csinálta meg két lány, hogy filccel magukra firkálták a dalban elhangzó szavakat, aztán megtörténjen a felvillanyozóan kreatív csoda:

Kétségtelen, hogy mémeket látunk. És mindezek azelőtt történtek, hogy a virális tartalmakat virális tartalmaknak kezdtük volna nevezni, és hogy dance challenge-ek tömegei indultak volna el a TikTokon. És mégis itt volt ez a két lány, és olyat hoztak létre, ami még ma is érvényes, sőt – ma is élvezetes, anélkül, hogy a kellemetlenség rétege rakódott volna rá.

Tizennégy év eltelt, a Daft Punk pár napja feloszlott, a fenti ujjtáncos Daft Hands-videót megcsináló Austin Hall pedig szintén elbúcsúzott a duótól – természetesen a maga eredeti módján.

(A cikk a Vice kapcsolódó írása nyomán készült.)

Published February 28, 2021.