Electronic Beats Hungary

Daft Punk 1993-2021

Búcsúznak a világtól a french touch szakemberei.

Huszonnyolc év: ilyen sokáig gondoskodtak időről időre a világ dopaminkészletének feltöltéséről a robotfejek, pontosabban Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem-Christo, azaz a Daft Punk, ami a mai napon egy epikus zárójelenetes videóval jelentette be a feloszlását (amit valójában a 2006-os Electroma filmből vágtak ki). Sajtósuk a Facebook-posztot követően megerősítette a hírt, indoklás nélkül.

A francia páros a diszkóból, P-funkból, elektropopból és chicago houseból inspirálódó french touch műfajának zászlóvivőjévé négy lábon járó jelvényévé vált a kilencvenes évek közepén, 1997-es deütalbumuk, a Homework máig hárborzongatóan eredeti kordokumentum az olyan számokkal, mint a Da Funk és az Around The World (és ne feledkezzünk meg az underground dj-jk által rogyásig játszott, máig bármikor működő fojtott funk bombáról sem).

Discovery című, 2001-ben megjelent lemezük után merészkedtek először nyilvánosság elé az androidos szettben, amiről azt mondták,

1999. szeptember 9-én reggel kilenc óra kilenc perckor felrobbant egy sampler a stúdiójukban, ezért helyreállító műtéten kellett átesniük, de valójában robotok lettek.

Az album slágereit, a One More Time-ot és a Harder, Better, Faster, Strongert már sokkal szaturáltabbra színezték korábbi nyersebb dance trekkjeik után, de ezek lökték be őket végérvényesen a fősodratú popba. A 2005-ös Human After All már kevésbé lett a kritikusok kedvence, joggal, hiszen mintha önmaguk erőtlen árnyaivá váltak volna – hogy aztán a kétezertízes évek elejére megrázzák magukat, és öt Grammyt is begyűjtsenek a Random Access Memoriesszal és az ott elhelyezett szuperfegyverrel, a Get Luckyval, azonnal letérdepeltetve a vigyorgós, funkkal telelocsolt, napsütésittas tánczenék híveit.

Ha akkor abbahagyják, úgy is megtörhetetlenül kerek lett volna a történetük, de azért még inkább összehozták Weeknddel a Starboyt, ami ebben a pillanatban 1,8 milliárdos megtekintésnél áll a YouTube-on, ők maguk pedig mára a Family Guyban éppúgy felbukkannak, mint a világ művészeti galériáiban, végérvényesen kipipálva a rubrikát a kulturális ikonná válás tesztkérdése mellett.

Köszi fiúk, vidám kis utazás volt, jó pihenést, sisakot azért otthon vegyétek majd le 💖

Published February 22, 2021.