Electronic Beats Hungary

Jön a remixgyűjtemény, ami mérföldkövet szimbolizál a Žagar pályafutásában

Április 27-én várható a sokbarázdás kollekció megjelenése, amit kifejezetten és nem véletlenül szánt vinylformátumra a zenekarvezető Zságer Balázs.

“Olyan művészeket kértünk fel, hogy remixeljék a katalógusunk meghatározó számait, akik hasonló filozófiával állnak a zenéhez, zenéléshez, és osztoznak az ars poeticánkban: Remind yourself of the ecstasy of living. Egy ideje új albumon dolgozunk, ami, úgy érzem, nagyban eltér majd a korábbi Žagar lemezektől. Kissé kiléptünk a komfortzónánkból, amelyet elhagyva minden kicsit sérülékeny, mégis sokkal izgalmasabb” – mondta nekünk.

Mi pedig megkértük, hogy

mutassa be az előadókat, akiket felkért a remixekre, és mondja is el, hogy miért rájuk esett a választás.

Kellerkind, a régóta nagy kedvenc

“A Stil for Talent label művészétől nem egyszer pörgettem már számokat. Mikor először felkértük egy remixre, azonnal válaszolt, hogy megtiszteltetés lenne számára, ha mixelhetne minket (én pont fordítva gondolom), de épp egy új lemezén dolgozik. Aztán pár hónap elteltével jelentkezett, hogy aktuális-e még a remix, így össze is hoztuk vele a Wings of Love 2018-as technó verzióját. A legújabb EP-jéről a Cosmic Dance a favorit.”

Dan Caster, aki klub bangert készített a Žagar-sávokból

“Dan Caster (Stil von Talent, Kattermukke) az egyik személyes kedvencemet, a Light is Everything-et remixelte. Igazi partyhimnuszt faragott a számból – ezt én is csak egy klubban lejátszava realizáltam. Róla kevesen tudják, hogy a Niconé és Sascha Braemer producere is, az egyik közösen készített számuk a People talán a legismertebb, a mai napig bírom.”

Aki törzsies eresztésével lett nagy favorit: Nico Pusch

Nico Pusch-hoz Deutsch Gábor barátomon keresztül jutottam el, épp Niconak masterelt egy trekket, mikor felmerült a neve a remix gyűjtemény kapcsán. Az Odd Moments of Eternity c. számunkból egy soulfoul deephouse verziót varázsolt. A Blackbird című kissé törzsi, orientális beütésű száma nagy kedvenc.

A megkerülhetetlen német house-püspök

“A 90-es évek legendás Plastic City label művészét, Terry Lee Brown Jr.-t nem hiszem, hogy be kell mutatnom az Electronic Beats olvasóinak. Emlékszem, anno a többek között Yonderboit, Marcellt, Animát is elindító UCMG kiadóból jó sok Plastic City lemezt elhordtunk. A kiadó vezetője, Széll Laci főleg edukációs szándékból osztogatta nekünk ezeket, de a dub és a dubtechno csak később ütött be nálam, de akkor nagyon, ami azóta is tart. A szállós padok a lüktető dubos house basszusok fölött – ez nekem Terry Lee Brown Jr. Óriási megtiszteltés volt számunkra, hogy a Prophet Is A Fool című számunkat mixelte. A 1997-es albumának első számát választottam, ami azóta újra aktuális.”

Varázsló a keleti szomszédságból

“Az ukrán underground electronika Pitchfork által sem csak egyszer magasztalt csillaga, Vakula az utóbbi években nagy kedvencem lett. Az atmoszférkus, jazzes de mégis elektronikus zenéi semmilyen szabályt nem követnek – szinte egy új iskolát teremtett. Nagy dilemma volt felkérni, nem számítottunk egyáltalán válaszra sem tőle. Szerencsére nem így történt, érdekelte a dolog és a Supernova Echoes című számunkat szúrta ki magának. Az még egy vicces sztori, hogy a remixért cserébe egy vintage Telefunken előfokot szeretett volna, amitől nehéz volt eltántorítani. A hosszabb lélegzetvételű folyamatzenéi jönnek be igazán, a Dekmantelen megjelent teljes Gomeisa albumot ajánlanám tőle.”

Leeds egzotikus nagyöregjei

“A brit leftfield disco csapat, a Clandestino számai közül főleg a baleári beütésű dolgok tetszenek. Őket a Changing Grey másik fele, Gensi ajánlotta, és össze is hoztak egy egzotikus balearic dub-mixet a Bitter Jollityből. Tőlük a kissé acides beütésű, TB-303-mal megspékelt Nightwavest választottam.”

Mïus, aki széttörte

“A sok tehetséges magyar producer mixei közül Álmos Gergely, azaz Mius – Taste of Snow átirata az egyik kedvencem. Szilánkjaira törte szét az eredeti számunkat, de mégis megmaradt benne az az emelkedett, kissé eufórikus hangulat, ami az originálban. Gergő nemrég megjelent EP-jéről nagyon tetszik Brandt Brauer Frick kattogó, földöntúli technó mixe.”

Az utolsó pillanatos Aiwa

“Utoljára, de nem utolsósorban a Farbwechsel-alapító Aiwa-t említeném. Éteri, ambientes számai egyszerűen zseniálisak. Emlékszem, már megvolt az összes remix és szinte már a végleges tracklisát állítottuk össze, amikor belebotlottam a Time Based Architecture című EP-jébe, az atmoszférikus számokat hallgatva jött az ötlet, hogy a zenekar számára is egyik legkedvesebb számot, a Mavu-t neki kéne újragondolnia. Last minute utáni gondolat volt, de megérte!”

Őket tehát biztosan lehet majd hallani a remix vinylen, ami most szombaton már kapható lesz a Dürerben, a hangzóanyag köré épülő eseményen. És ami egyébként ennyire szépen néz ki, ha szépen ránézünk:

Hasznos infó, hogy a vinyl mellett megjelenik egyébként egy kétrészes digitális változat is – egy Chill és egy Dance edition -, rajta számos olyan remixerrel, akik a vinylre sajnos nem fértek fel, így többek között Subotage, Forteba, Sazabio, Sirmo, Peter Hyde, BDtom, Rumex, Bernathy, Norwell – a teljesség igénye nélkül.

Itt hallgatólagosan bele is lehet fülelni az átiratokba:

Itt pedig jegyet lehet nyerni a Žagar Remix Vinyl Launch Partyra!

NYEREMÉNYJÁTÉK! Szombaton Žagar Remix Vinyl Launch Party / Freakin'Disco / Ferenc Vaspoeri a Dürer Kertben, és ezt az…

Gepostet von Telekom Electronic Beats am Mittwoch, 4. April 2018

Published April 04, 2018.