Electronic Beats Hungary

A trance nagy napja: Solarstone az Akváriumban

A modern elektronikus zenében a trance az egyik nagy kedvenc, és már szinte a kezdetek óta. Míg a techno a gépek és robotok zenéje, addig a trance a repülésé. Bár a múlt évtized végétől kezdődően volt egy kis kreatív megbicsklás és érdeklődésbeli visszaesés is a trance kapcsán, mára azonban helyre kezd állni  a régi rend, a műfaj egyre inkább újra magára talál. Talán ennek is köszönhető, hogy végre hozzánk is eljön a trance egyik kulcsfigurája, Rich Mowatt, akit leginkább a Solarstone miatt ismerünk.

A Solarstone eredetileg, és elég sokáig több embert jelentett. Még a 80-as évek legvégén találkozott össze három, az elektronikus zene iránt meglehetősen érdeklődő arc, Richard Mowatt, Sam Tierney és Andy Bury. Ők döntöttek úgy, hogy közösen fognak dolgozni, és ez lett a Solarstone. Első kislemezeik a kilencvenes évek közepétől kezdtek megjelenni. Tierney, mivel az ő zenéről és a jövőről alkotott elképzelése kicsit eltért attól, amit a másik kettő gondolt, már 1997-ben elvált korábbi társaitól, Mowatt és Bury pedig ketten folytatták tovább.

Éveken keresztül építették magukat és ontották a kislemezeket, évente többet is. De emellett számos mixalbumot, válogatáslemezt raktak össze, nem beszélve a remixekről. Ez a szakasz 2006-ig tartott, amikor Andy Bury búcsút intett régi társának, mert már nem volt elég neki a trance és valami egészen mást akart csinálni (Soundcloud oldala tanusága szerint manapság electrosoul, nu disco és vocal house számokat készít). Innentől datáljuk a Solarstone most is tartó, harmadik korszakát, amikor a korábbi zenekar egyszemélyes akciócsoporttá alakult át.

A magára maradt Richard Mowatt ekkor indult be igazán. Mindamellett, hogy egyre több kislemezzel tartotta életben a lángot, elkezdett nagylemezeket is kiadni, az elmúlt 11 év alatt hat Solarstone album jelent meg, a legutolsó idén a különös . – – – – címmel. Legfontosabb lemeze azonban a 2012-es Pure című album, amivel Mowatt a műfaj gyökereihez és a színtiszta trance-hez való visszatérésének új programját hirdette meg. Az Akváriumban, péntek este is ebben lesz részünk.

Published September 12, 2017.