Electronic Beats Hungary

Németországban kimondták: a techno zene, a dj pedig zenész

Az éjszakai polgármesterek munkáját támogató és arról beszámoló Nitetime.org írta meg az örvendetes hírt, miszerint a német Szövetségi Pénzügyi Bíróság kimondta: a lemezlovas is zenész, és a techno is zene.

Hogy miért általuk kellett ennek kiderülne, vagy legalábbis megállapítódnia? Azért, mert nagyon nem mindegy, melyik hely mekkora adót fizet: az elektronikus zenében utazó klubok jegybevételeire eddig 19 százalékos kulcsot róttak, mostantól viszont a fenti új felfedezés miatt már csak hetet. És hogy mi szerint dől el az adó nagysága? Az alapján, hogy a hely “átlagos látogatója” célzottan a zene miatt megy oda, vagy az csak másodlagos jelleggel bír. Tehát az úgy ott csak van.

A friss döntéssel tehát a dj-s bulikat is a koncertek mellé sorolták, sőt, a lemezlovasság alapkellékeit – lejátszók, konzolok és a keverők – is a hangszerekkel egyenrangúnak kezelik mostantól. A bíróság indoklása erre egyenesen gyönyörű:

A dj-k nem csak külső forrásokból feltöltött hanghordozókról játszanak, hanem saját új zenéiket is előadják ezekkel a tágabb értelemben vett hangszerekkel, önálló karakterükkel dúsítva fel a hangsorokat.

Hogy mindezt kénytelenek voltak megvizsgálni-megállapítani, annak egyébként egy Berghainnal kapcsolatos ügy, illetve egy szászországi buli adta az apropóját, ha hihetünk a Süddeutsche Zeitungnak. Halleluja!

Published October 31, 2020.