Electronic Beats Hungary

Szembeszállnak az olasz freeteknósok a rave-ellenes törvénnyel

2022. novemberének elején robbant a hír: Olaszországban a nemrég választási győzelmet arató szélsőjobboldali Fratelli d’Italia párt jelezte, hogy keményen fel fog lépni az engedély nélküli rave-ek ellen, és a szervezők akár hat évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak azokért.

A döntés egy halloweeni buli után született, amit egy használaton kívüli raktárépületben rendeztek Modena közelében (lásd a nyitóképen + a lenti videón), és ami többezer embert vonzott szerte az országból és külföldről, panaszokat kiváltva a környéken a zaj és a közlekedésre gyakorolt hatás miatt – még autópályalejárókat is lezárt a rendőrség, annyian igyekeztek a buliba. Matteo Piantedosi belügyminiszter szerint az új törvény már a legalább 50 fős, de engedély nélküli, a “közegészségügyet, a közbiztonságot vagy a közrendet veszélyeztető” összejövetelekre is vonatkozna.

A hangcuccok elkobzásával (a modenai eseményen már 150 ezer eurónyi értékű technikát foglaltak le a hatóságot, amiket végül jogi úton féláron visszaszereztek a szervezők), kellemetlenül magas pénzbírságokkal, sőt, lehallgatásokkal és hosszú börtönévekkel való fenyegetéshez azonban a helyi ravereknek is akadt pár szavuk.

“Ha betiltják a rave partikat, csak még nagyobbá és hangosabbá tesszük őket”

– írta egy kommentelő a fenti videó alá, ami jól összefoglalja a szubkultúra résztvevőinek általános gondolatait a helyzetről. Közülük többen, elsősorban olasz és francia freeparty szervezők a nápolyi Officina 99 nevű önszerveződő közösségi (foglalt)házban találkoztak a múlt hónapban, hogy a törvény elleni kollektív fellépés lehetőségeiről beszéljenek.

Az eredmény: március végén Nápolyban, Rómában, Torinóban, Milánóban, Bolognában, Firenzében, Bresciában és Grossetóban várhatóak utcai tüntetések a törvény ellen. A parkokat, tereket és utcákat “a kreativitás ideiglenes zónáivá” avatják, vagyis azokat művészek, mozi- és színielőadások, performanszok foglalják majd el. Tiltakozásokat terveznek továbbá április 25-én is, az Il Giorno Della Liberazione antifasiszta ünnepnapon is.

A #smashrepression névre keresztelt mozgalom egyik képviselője a Resident Advisornak azt mondta, hogy a nápolyi gyűlésen körüljárták az új jogszabályt, és lehetséges stratégiákat vitattak meg a jövőbeni partik szervezésére egy “minket elpusztítani hivatott törvénnyel szemben.”

Az egyik cél a szervezők szerint az, hogy elkezdjenek kommunikálni a külvilág azon részével is, akik semmit nem tudnak a freepartykról, mégis hasonló frusztrációkban osztoznak, és hasonló követeléseket támasztanak a pozitív társadalmi változások iránt, mint ők.

Stefano B helyi producer és DJ, a Jungle Massive és a Red Moon kollektívák alapítója szerint az is fontos, hogy harcolni kezdjenek a sajtóban megjelenő, a rave-kultúrát déminozáló narratívák ellen.

(via)

Kövess minket jó helyeken:

Published March 02, 2023.