Electronic Beats Hungary

Shakespeare in the Groove

Már a zenekar összetétele is izgalmas – Márkos Albert csellista hozta össze valamikor a múlt évtized végén: a dobok mögé G. Szabó Hunor ült, Gryllus Samu vette a kezébe a basszusgitárt, a mikrofont pedig Sena. Időnként még két másik zenész, Fenyvesi Márton gitárral és Zságer-Varga Ákos billentyűkkel egészíti ki és segíti őket. És van is mihez: a WH nem kevesebbre vállalkozott, mint William Shakespeare híres-hírhedt és gyönyörű szonettjeinek modernizálására. A szövegeket háborítatlanul megőrizték természetesen, miközben friss, mai felfogású zenét írtak hozzá. Persze az egésznek az alapja a költészet, így a zene sem tér el attól nagyon; kísérleti, kortárs és improvizatív.

Mint ahogy a zenészek többféle zenekarban játszottak-játszanak és így többféle háttérrel is érkeztek, úgy az inspirációk és a zenei összetevők is sokfélék. A WH a kortárs improvizatív zene mellett a jazzből, az afrobeatből, a downtempóból vagy az absztrakt hiphopból is eleget markol, Sena szövegmondása a spoken wordöt idézi. A zene időnként minimalista, repetitív, máskor meg elszállt és őrülten lüktető, de sokszor játszanak rá a csendre is. A WH nem könnyebbé akarja tenni számunkra Shakespeare-t, nem lehozni akarja a könyvtárból a térre, hogy ez szóljon, miközben a fiatalok megbeszélik kedvenc előző esti merész történeteiket. Pedig a szonetteknek is ez, a szerelem, a szerelmi háromszögek és a szexualitás a gyakori témájuk, méghozzá nem mellébeszélve, hanem szókimondóan. A WH azt mutatja meg számunkra, hogy milyen lenne, ha William Shakespeare ma élne, és most írná a szonettjeit.

Shakespeare szonettjeit először 1609-ben adták ki, a WH pedig 400 évvel később, 2009-ben jelentette meg bemutatkozó lemezét Shakespeare’s Sonnets címen. A folytatás, a zeneileg jóval színesebb Crabbed Age and Youth három évvel később, 2012-ben érkezett. Azóta újabb lemez nincs, csak időnként az egészen elragadó fellépések, amiken idén két újabb énekesnő, Harcsa Veronika és Németh Juci is fel-felbukkan, bár a szeptembert beindító hajós fellépésen ők nem, hanem csak a négy alaptag lesz jelen. Ha nem láttad még őket élőben, semmiképp ne hagyd ki a WH-t, ki tudja, mikor lesz rá alkalmad újra.

Published August 30, 2017.