Electronic Beats Hungary

A Rákóczi hídtól a Madmax-sivatagig jut Quixotic új videójában

Kevesen tisztelegnek akkorát és annyiszor, ráadásul vállaltan őszintén a nyolcvanas évek kicsit giccses, kicsit megmosolyogtató, neonfények alatt rikító zakóban koktélozós, viszont mindenképpen könnyen szerethető popkultúrája előtt a magyar könnyűzenében, mint Miklósy Krisztián, azaz Quixotic, aki az elmúlt bő fél évtizedben nem csak a hipernosztalgikus synthwave hazai kiteljesedésében vállalt részt, hanem menet közben a műfaj globálisan is ismert és elismert szereplője lett.

A “régen minden jobb volt” megmondását most egy mozis utalásokkal (Vissza a jövőbe! Terminátor!! Knight Rider!!!) csordultig pakolt klipbe gyúrta bele az autórajongó producer, sőt, érdemes inkább már kisfilmnek címkézni, hiszen összesen 120 ember húsz napon át vett részt az elkészültében, görkoris lánytól a fegyverszakértőig, autógyűjtőtől a speciáleffekt-szakemberig.

“Sokáig azt hittem, hogy a gyerekkoromat meghatározó filmek csak nekem voltak ilyen fontosak, de színpadon zenészként és dj-ként hirdetve a retrowave-et rájöttem, hogy nem csak az én generációm szereti a nyolcvanasokat. Eddig csak bulik vizuáljaiban tudtam kiélni magam a zene mellett, így a klip volt a következő logikus lépés kibontakozni. A Mihasznás srácokkal egy laza beszélgetés során kitaláltuk a koncepciót, a következő meetingre pedig már egy hét oldalas scripttel érkeztem. Először azt hittem, ebből semmit sem tudunk majd megvalósítani, de rengeteg jófej ember asszisztálta végig az ámokfutásom, akiknek nagyon hálás vagyok, hiszen egy olyan dolgot csináltunk együtt, amit még most is alig hiszek el” – mondta Quixotic a tényleg brutális közös effortokat sugárzó végeredményről.

A Miami Vice-mániás zenész első nagylemezét (amiről a fenti dal is származik) 2019-ben hozta ki, a Flamingo Drive-In a legjobb instrumentális synthwave albuma lett a több mint egymillió feliratkozóval rendelkező NewRetroWave Youtube csatorna szerint, Palms című dalát pedig már több mint kilencmillióan indították el a YouTube-on.

Published January 16, 2021.