Electronic Beats Hungary

Popba oltott jungle: megérkezett Nia Archives debütlemeze

Februárban már foglalkoztunk a brit jungle újgenerációs megjelenésével, most pedig megérkezett a teljes bemutatkozó nagylemeze is.

A 24 éves leedsi Nia gyerekkorában énekesnő vagy régész akart lenni, mostanra pedig eljutott odáig, hogy mindkettővel foglalkozhat. Persze nem a klasszikus értelemben: inspirációinak jó része születése előttről származik, jó példa erre az 1994-es Original Nuttah, amit több már több helyen megemlített.

Szövegei nagyrészt szomorúbb, belső érzésekből táplálkoznak, legyen szó a szorongásról, ügyes-bajos párkapcsolati problémákról, vagy a saját érzelmeivel való szembenézésről, ezt a fajta kitárulkozást fedi azzal, hogy alapjai pörgősek és táncolhatóak, persze más stílusban, de hasonlóan mint a szintén inspirációnak számító Amy Winehouse dalainál.

“It’s sad but not. I always say it’s crying in the club kind of music. It’s emotional but you can still boogie to it.”

A slágereknek egy jó részét ellőtte a megjelenés előtt, maradt a tarsolyban 6 teljesen új szám, amelyek közül talán a legnagyobb hit potenciál a családi problémáiról szóló F.A.M.I.L.Y dalban van. Bár a lemez láthatóan épít az elmúlt évek TikTok trendjeire – gyors zenék, szomorkás, könnyen azonosulható szövegek – mégis a műfajra tisztelettel teszi ezt, nem pedig kizsákmányolóan.

Nia hamarosan a Szigeten is fellép, ráadásul a Fred Again, Skrillex, Four Tet trióval egy napon, amivel egyre kecsegtetőbbnek tűnik a fesztivál záró napja. Hangolódáshoz a lemezen kívül pedig érdemes hallgatni Nia legutóbbi, nőnapi Boiler Room szettjét.

(Szavak: Kilián Kornél)

FOLLOW 4 FOLLOW 4 FOLLOW:

Published April 15, 2024.