Electronic Beats Hungary

PinkPantheress lehet 2022 egyik legígéretesebb hangja

A BBC Radio 1 szerint legalábbis.

Tavaly maga sem gondolta volna, hogy az egyik legnagyobb áttörést éri majd el, de ez van: a PinkPantheress néven alkotó húszéves brit lány karrierje úgy kezdődött, hogy bátortalanul feltöltött 15 másodperces részleteket kiadatlan dalairól a TikTok-ra, amik végül akkorát mentek, hogy mára nagykiadós szerződések, toplistás helyezések és sok százmilliónyi stream van a zsebében.

Mindez egy év alatt – és most a BBC Radio 1 jövő tehetségeit kutató Sound Of 2022 lista első helyén is ő végzett.

130, a popzenei iparágban dolgozó alkotó (vagy alkotó dolgozó) szavazott egyébként a listára, és hozta ki őt elsőnek – köztük Billie Eilish, Elton John és Ed Sheeran.

Miközben ő maga sokáig az arcát sem mutatta, a valódi nevét máig nem lehet tudni, leginkább csak annyit, hogy Bath-ból származik és Londonban tanul filmet, annyi már biztos, hogy dalai telibe találták a korszellemet: pimaszok, játékosak, szívből jövőek, a szigetország garage- és jungle zenei hagyományait bújtatják új köntösbe, és nemigen lépik át a kétperces határt.

Pinkpantheress titokzatoskodása (“nem akarok minden kártyát egyszerre kiteríteni, és úgy éreztem, ha egyszerre ott az arcom és a zeném mindenhol, túl sok lenne egyszerre az embereknek” – nyilatkozta a BBC-nek) csak növeli zenéjének varázsát, ahol a dobok és basszusok megszállottságról és csalódásról szóló történetek körül csattognak finoman. És néha még ilyen 1997-es klasszikusokat is elővesznek a fiókból, mint a Break It Off című dala.

Egyébként többségében az egyetemi kollégiumi szobájában, az éjszaka közepén írta dalait, októberben pedig ki is jött belőlük a To Hell With It című, afféle irányvázoló kinyilatkoztatásnak tekinthető alig tizennyolc perces mixtape:

Nyúlfarknyi – de rövidnek valahogy sosem tűnő – számai egyértelműen a beszűkülő figyelem korának termékei, ahogy ő maga is fogalmaz:

“Mindig, amikor írok egy dalt, azt hiszem, hogy három perces lesz – aztán meglátom a hosszát, és bumm, egy perc! Szóval ezt nem tudatosan csinálom, de végül mindig erre fut ki. Viszont nem hiszem, hogy ez egy feltétlenül rossz dolog.”

Azt is mondta még egyébként, hogy a kezdetektől hitt magában, de miután megnyerte a jövőhangja-szavazást, már biztos benne, hogy merre kell mennie (előre). Érdemes bekövetgetni, ahol csak lehet, fogunk még hallani felőle.

Akik pedig még a Top5-ben benne voltak: a Wet Leg indie duó, az érzelmes popballadában utazó Mimi Webb a Good Without című számával, Lola Young, aki a John Lewis karácsonyi reklámjában a Together in Electric Dreams feldolgozásával törte át a falat, és Central Cee, a drill rapper, aki már amúgy is üstökösként ível a szigetországban.

Published January 06, 2022.