Electronic Beats Hungary

PinkPantheress lehet 2022 egyik legígéretesebb hangja

A BBC Radio 1 szerint legalábbis.

Tavaly maga sem gondolta volna, hogy az egyik legnagyobb áttörést éri majd el, de ez van: a PinkPantheress néven alkotó húszéves brit lány karrierje úgy kezdődött, hogy bátortalanul feltöltött 15 másodperces részleteket kiadatlan dalairól a TikTok-ra, amik végül akkorát mentek, hogy mára nagykiadós szerződések, toplistás helyezések és sok százmilliónyi stream van a zsebében.

Mindez egy év alatt – és most a BBC Radio 1 jövő tehetségeit kutató Sound Of 2022 lista első helyén is ő végzett.

130, a popzenei iparágban dolgozó alkotó (vagy alkotó dolgozó) szavazott egyébként a listára, és hozta ki őt elsőnek – köztük Billie Eilish, Elton John és Ed Sheeran.

Miközben ő maga sokáig az arcát sem mutatta, a valódi nevét máig nem lehet tudni, leginkább csak annyit, hogy Bath-ból származik és Londonban tanul filmet, annyi már biztos, hogy dalai telibe találták a korszellemet: pimaszok, játékosak, szívből jövőek, a szigetország garage- és jungle zenei hagyományait bújtatják új köntösbe, és nemigen lépik át a kétperces határt.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Pinkpantheress titokzatoskodása (“nem akarok minden kártyát egyszerre kiteríteni, és úgy éreztem, ha egyszerre ott az arcom és a zeném mindenhol, túl sok lenne egyszerre az embereknek” – nyilatkozta a BBC-nek) csak növeli zenéjének varázsát, ahol a dobok és basszusok megszállottságról és csalódásról szóló történetek körül csattognak finoman. És néha még ilyen 1997-es klasszikusokat is elővesznek a fiókból, mint a Break It Off című dala.

Egyébként többségében az egyetemi kollégiumi szobájában, az éjszaka közepén írta dalait, októberben pedig ki is jött belőlük a To Hell With It című, afféle irányvázoló kinyilatkoztatásnak tekinthető alig tizennyolc perces mixtape:

Click on the button to load the content from spotify.

Load content

Nyúlfarknyi – de rövidnek valahogy sosem tűnő – számai egyértelműen a beszűkülő figyelem korának termékei, ahogy ő maga is fogalmaz:

“Mindig, amikor írok egy dalt, azt hiszem, hogy három perces lesz – aztán meglátom a hosszát, és bumm, egy perc! Szóval ezt nem tudatosan csinálom, de végül mindig erre fut ki. Viszont nem hiszem, hogy ez egy feltétlenül rossz dolog.”

Azt is mondta még egyébként, hogy a kezdetektől hitt magában, de miután megnyerte a jövőhangja-szavazást, már biztos benne, hogy merre kell mennie (előre). Érdemes bekövetgetni, ahol csak lehet, fogunk még hallani felőle.

Akik pedig még a Top5-ben benne voltak: a Wet Leg indie duó, az érzelmes popballadában utazó Mimi Webb a Good Without című számával, Lola Young, aki a John Lewis karácsonyi reklámjában a Together in Electric Dreams feldolgozásával törte át a falat, és Central Cee, a drill rapper, aki már amúgy is üstökösként ível a szigetországban.

Published January 06, 2022.