Electronic Beats Hungary

Pénzt nyílegyenesen a zenészek zsebébe: visszatér a Bandcamp Friday

Idén tavasszal írtunk egy nagyobb lélegzetvételűt a bolygó kedvenc zenepiacáról, ahol mindenki haver, hiszen nincs még egy ilyen platform, ami ennyire összerántja a (gép)zenészek és a fanok közti távolságot, mint ez – akár üzenetet is válthatunk a kedvenceinkkel. Közösségi vibe FTW!

Már akkor is úgy fogalmaztunk, hogy a Bandcamp ugyan nem egy olyan tarológépezet, mint a Spotify, pláne nem egy YouTube-monstrum, cserébe az underground lemezboltok internetes megfelelője, megannyi zenei kisközösség eltökélt katonáinak összekötő kapocsa. Aminek ráadásul volt egy szuper húzása: úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt a tönk szélére sodródott zenészek érdekében Bandcamp Friday néven

egy-egy pénteket kijelölve (rendszerint a hónap legelsőjét) elengedi a saját profitját, vagyis ezeken a napokon minden online zenevásárlásból befolyó pénz az előadót és a kiadóját gyarapítja.

És bár a pandémia már nem, a kezdeményezés újra itt van!

A soron következő Bandcamp Friday, amikor tehát a megszokott 82 helyett az eladások 93 százaléka (a maradék 7% a kezelési költség, amivel az átutalások járnak) vándorol az előadói zsebekbe, írjuk fel: szeptember 2. lesz, aztán majd október 7., november 4. illetve december 2.

A Bandcamp saját oldalán egy blogposztban azt írja a Bandcamp Friday-ek folytatásáról, hogy amióta az elsőt megcsinálták 2020 márciusában, bő 800 ezer rajongó összesen 78 millió dollárral (31 milliárd forint!!!) segítette kedvenc zenészeit. Úgyhogy gondolták, miért is ne menjen tovább.

Támogassátok a zenészeket, shoppoljatok trekiket ügyesen!

Kövess minket közeli helyeken!

Published August 31, 2022.