Electronic Beats Hungary

Kutyajó lemez: megjelent az Overmono debütalbuma

A Magyarországon először az inotai hőerőműben a VEB 2023 EKF támogatásával megvalósuló fesztiválon fellépő brit duó ma, május 12-én dobta ki a szerotonintól dagadó hanganyagot.

“Több lett rajta a Burial mint a Scooter, egyáltalán nem bánom” – írta az Electronicbeats csapat egyik tagja a közös csetben, miután az éjfeles megjelenést követően ráfeküdt a testvérpár Tom Russell és Ed Russell bemutatkozó lemezére.

Hiába, ki a Super Bowl, ki az Oscar gála miatt marad fent éjszakába nyúlóan, van, aki meg egy zenei mérföldkő miatt – mert az Overmono első albumát mindenképpen nevezhetjük annak. Azt a gezjírként feltörést, amit bemutattak az elmúlt összvissz három évben, nem nagyon reprodukálta más, hozzájuk hasonló, a popos melódiák és a klubzenei örökség között ösvényt vágó zenei act. Talán csak a Bicep, de ők ezen öt éve túlestek.

 

A Walesben nevelkedett tesók még a koronáslockdown alatt robbantak be az XL Recordingsnál megjelent, akkor még csak minimális vokáltreatmentet kapó, de a melódiáival már így is nagyot nyerészkedő Everything U Need című EP-vel, 2020 és 2022 között pedig további megjelenésekkel vettek lendületet, az áttörést végül az azonnali fülbemászást előidéző So U Kno című breakbeates slágerük hozta meg nekik, ami rögtön a szívekbe záródott – sőt, megkerülhetetlen szereplője lett Resident Advisor, a Pitchfork, a DJ Mag és a Mixmag által közzétett év végi listáknak is.

Azóta az Overmono elnyerte a Best Live Act címet a rangos DJ Mag Best of British Awards-on, egyedi audiovizuális élő show-jukat a világ leghitelesebb fesztiváljaira vitték, többek között a Glastonburyre, a Movement Festivalra, a Dekmantelre, és tavalyi debütáló headline turnéjuk keretében teltházas közönség előtt játszottak Londonban, Los Angelesben és New Yorkban.

Van is erre egy szakkifejezés: megcsinálták.

És akkor most itt a Good Lies című album, ami szép összefoglalója annak, honnan jöttek, és merre tartanak: van rajta sistergő londoni kalózrádiók hajnali, titokzatos hátterű underground garage-himnuszait idéző dal éppúgy, mint esőáztatta ablaktáblán át kitekintős intermezzo és nyílegyenes popzenei előrekacsintás – persze mindegyik a hagyományőrző ravenosztalgia akolmeleg, füstgépes köntösébe öltöztetve.

Spotify hallgatás:

YouTube hallgatás (ez is egy playlist, csak nem látszik):

És akkor, még egyszerr – itt lehet rájuk benevezni idén az országhatárokon belül. Valószínűleg meglehetősen emlékezetes lesz.

Published May 12, 2023.