Electronic Beats Hungary

Nagy pillanatok a 25 éves VOLT Fesztivál történetéből

Linkin Park

Kezdjük a mában. Az idei év nagy szenzációja, a 0. napon fellépő, a nu metal királyának méltán nevezhető Linkin Park, akik először járnak Magyarországon. Sopronba ráadásul az új, One More Light című nagylemezükkel érkeznek a 2017-re zeneileg már kissé populárissá vált, egykor dühös zenekar.

Yonderboi

Yonderboi-al együtt ugorjunk vissza az időbe és az ezredfordulótól kezdve szemezgessünk a fellépők között. Legelső fellépését a VOLT-ra időzítette a feltűnő “csodagyerek”. Ő azonban nem Sopronban lépett fel, hanem az egyetlen olyan VOLT-on, ami más helyszínen lett megtartva: a budapesti PECSA-ban. Akkoriban úgy tűnt, a fesztivál elköltözik Nyugat-Magyarországról, de aztán szerencsére minden maradt a régiben.

DJ Vadim

A kilencedik, 2001-es VOLT Fesztivál volt az első, amelyik már megengedhetett magának külföldi fellépőket, addig kizárólag a hazai zenekarok fesztiváljának mondhatjuk. 2001-ben a Tilos rádió hathatós segítségének köszönhetően az elektronikus zene akkori húzónevei közül kerültek ki a fesztivál első határon túlról érkező fellépői, mint például DJ Vadim is.

LTJ Bukem

A drum&bass atmoszférikus, mégis melegséggel teli irányát képviselő LTJ Bukem és a soproni fesztivál nagyon egymásra találtak, a brit producer-DJ 2004 körül jött először. De persze az igazság az, hogy úgy általában a d&b mindig is nagyon népszerű Sopronban. Bukem többször is visszatért, és szinte minden itt töltött estéjén feledhetetlen emlékű bulit adott a lelkes közönségnek. Általában hozta magával MC Conradot is és egy-egy tehetséget a kiadójától is.

Thievery Corporation

A washingtoni downtempo duó első magyarországi fellépésére is sokat kellett várni, majd amikor összejött, egészen Sopronig kellett érte elzarándokolni. De megérte, még akkor is, ha a 2005-ös VOLT-on szinte végig esett az eső, és nem volt olyan pillanata és szeglete a fesztiválnak, ahol ne lehetett volna vizesnek vagy sarasnak lenni. De kit érdekelt, amikor így is nagyon jól sikerült?

The Cult

Visszakanyarodva a rockra, nem mehetünk el szó nélkül a brit Cult mellett sem, akik 11 évvel ezelőtt, 2006-ban jártak utoljára a VOLT-on. Akkoriban kisebbfajta szenzációt keltett, hogy jönnek Sopronba, mert már régen jártak előtte Magyarországon, és ha fogadni kellett volna rá, hogy fellépnek-e nálunk, inkább mindenki a nemre tette volna a voksát. Ennek ellenére egy évvel később is koncerteztek nálunk, de akkor már a PECSA-ban.

Cypress Hill

Minden idők egyik legnagyobb hiphop-tényezőjét, B-Real, Sen Dog és DJ Muggs trióját már évek óta nagyon vártuk Magyarországra, amikor végül 2008-ban a VOLT-ra érkeztek. Korábban is el lehetett őket kapni a szomszédos Bécsben vagy az Exit fesztiválon Újvidéken, de azért itthon minden jobb és másabb.

Marilyn Manson

A legbotrányosabb fellépő a VOLT-on a 2009-ben első alkalommal Magyarországra érkező Marilyn Manson volt, akinek személye ellen egyházak sora tiltakozott, és aki mégis egy tök nyugodt koncertet adott az Antikrisztus eljövetele nélkül, és aki azzal okozta a legnagyobb meglepetést, hogy miket rendelt be az öltözőbe: csokit, rágót, gumicukrot meg egy saját recept alapján elkészített tex-mex ételt.

Iggy & the Stooges

2012-ben Iggy Pop már nem először járt Magyarországon, de Sopronba mégiscsak úgy jött el, ahogy még soha. Újjáépített korai zenekara, a Stooges élén, amit akkoriban már Iggy & the Stooges-nak hívtak, mivel a legfontosabb alaptagok közül csak Iggy volt. Dübörgött a rendezvény tőlük a fesztiválozók nagy örömére.

https://www.youtube.com/watch?v=BJIqnXTqg8I

Iron Maiden

Hiába is tagadná, a VOLT alapjait tekintve egy (alter)rockfesztivál, némi pop és elektronikus zenei elhajlással. De a legnagyobb a buli, az mindig rockkoncertekhez kötődik. Ez történt tavaly is, amikor hosszú idő után Magyarországra jött a brit hardrock banda, az új lemezzel és remek formában érkező, friss energiákkal felturbózott Iron Maiden. Minden idők egyik legjobb VOLT Fesztiválos koncertje bizony a rockveteránoké.

 

Published June 26, 2017.