Electronic Beats Hungary

Moiré – “ugyanez történt a drum & basszel, senki sem tudta, hogyan táncoljanak erre a szarra”

Második albumodat No Future-re keresztelted el. Ez a rázós aktuálpolitikai klímának szól, a környezetünk leszarásáról, a mindenhol jelenlévő internet miatti társadalmi elmagányosodásról, vagy valami másról?

Végülis meg is válaszoltad. Van viszont egy erősen személyes vetülete is: egy eléggé elcseszett magánéleti szituációban voltam, és zenélnem kellett, hogy egyáltalán túljussak rajta valahogy. A világban tetten érhető politikai zűrzavar, a művészet szerepe vagy éppen a zeneipar csak kiegészítések voltak ehhez, amik még csak felerősítették az album címét.

Inkább fighter mint lover figurának tűnsz a zenéid alapján, mintha folyamatosan kiállnál valamiért vagy valami ellen. Szerinted a technó képes szemfelnyitó üzeneteket hordozni, hogy jobban odafigyeljünk mindarra, ami körülvesz minket?

A technó, a többi elektronikus zene, de a hiphop is magában hordozza ezt a örökös punk hozzáállást, ami által kifejezheted magad. Ráadásul ha még valami mellett ki is akarsz állni, akkor igen, ezek nagyszerű terepek hozzá.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Nem a megszokott vágányon haladó tánczenét írsz. Hogyan tapasztalod, a sokrétegű, absztrakt-disztópikus, de még funkot is bőségesen tartalmazó leftfield trekkjeid működnek egy klubban? Érzik az emberek a nem csak a vádliknak, de az agynak is szóló dolgokat?

Amikor valamilyen, a fősodortól eltérő történik a zenében, elsőre elutasítást, de aztán elfogadást kap. Ugyanez történt a drum & basszel: senki sem tudta, hogyan táncoljanak erre a szarra. Most meg már csak Radio 1-es popzene. De azt hiszem, a kérdés manapság inkább az, hogy egy adott zenének mi a célja. Talán egyre kevésbé a táncolhatóság a lényeg, talán egy olyasvalami felé haladunk, ami sokkal mélyebben húz magába annál, hogy eltopogunk a négynegyedre.

Egyszer úgy hívtad a zenédet, hogy London technó. Tényleg ekkora hatással volt rá a főváros? Mi mindent csatornázol még beléjük?

London elbaszott egy város, kicsit afféle briliáns értelemben, mert szinte lehetetlen élni és alkotni benne, de ha mégis elkapod a fókuszt, akkor fantasztikus dolgokat hoz ki belőled. Ezt szeretem én benne: hogy egyszerre oszt bőkezűen és nehezíti meg a dolgokat, erről szól a zeném is. A London technó az valamit csinálni a semmiből.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Hol látod magadat tíz év múlva?

Egyszerre sok helyen, lehetőleg jó zenét írva álmaim stúdiójában.

Moirét a Toldi Klubban lehet elkapni november 10-én pénteken a Selected Sounds szervezésében, addig meg ezzel a Dekmanteles szettel javasoljuk a rákészülést:

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

(Fotó: Katja Ruge)

Published November 10, 2017.