Electronic Beats Hungary

Mi a közös Varsó, Berlin, Kijev és Budapest keményzenei bozótharcosaiban?

Kelet-európai underground zenei színterek egyesítik erejüket ezen a hétvégén Berlinben a helyi erőkkel az Easterndaze x Berlin: DIY Music Topographies fesztivál programjában, amit egy gyönyörűen maró nyolcszámos kiadvány is megörökít.

Az Easterndaze fesztiválja célja összekötni a pontokat a különböző városok hasonló rezgésszintet képviselő zenei közösségei között. A négynapos fesztivál programja így kelet-európai és berlini csapatokat állít párba, ahol például a berlini queer sorozat (Room4Resistance) találkozhat a varsói poszt-klubzenei kiadóval (Intruder Alert).

A rokonlelkű csapatok egymásra találását Lucia Udvardyova, a Kelet Európai zenei közösségek feltérképezésére szakosodott Easterndaze blog alapítója, a fesztivál kitalálója intézte el, akit mi az UH Fest egyik szervezőjeként, vagy Palmovka néven zajzenészként is ismerhetünk. Az Eastern Daze saját podcast sorozatának itt meghallgatható aktuális részében Udvardyova a fesztivál két másik kurátorának (Natalie Gravenor, András G Varga) közreműködésével bemutatja a programban résztvevő csapatokat és a fesztivál mögött meghúzódó politikai és kreatív szándék mezőit.

Az alkotóhelyeken és klubokban egyaránt helyet foglaló fesztivál jelentőségét egy ma megjelenő nyolcszámos kiadvány is rögzíti, ami a berlinben működő kanadai Total Black illetve két magyar csapat, az Exiles és a Technologie und das Unheimliche egyesített erődemonstrációjaként született meg. A megjelenésen két számmal is szerepel a FOR., akiknek éppen a héten jelent meg legújabb kiadványa a Farbwechsel recordsnál. Megjelenik magyar részről még a Davoria képviseletében TeleSport is, a legfrissebb generációt képviseli a Pécsen táborozó nagyszerű Fausto Mercier, a Technologie und das Unheimliche tagja pedig a darkwave zenekar Bestial Mouths énekesnőjével vett fel közös számot a kiadvány kedvéért.

A fesztivál teljes programja itt érhető el.

Published November 30, 2018.