Electronic Beats Hungary

Merre halad ma a technó? Isu tíz zenével bemutatja

Nézzük meg, hol tart a műfaj, ami az elektronikus zenék tartóoszlopaként döng megingathatatlanul több mint harminc éve – ez volt a kiindulópontunk, amikor megkerestük a műfaj legkitartóbb hazai élharcosát. “Nem könnyű tíz zenét kiválasztani, ami szubjektív szempontok alapján fogja jellemezni az idei évet. A listában szándékosan nem kaptak helyet a mainstream és a nagyon túlvilági lemezek, hisz azok követői határozott elképzeléssel bírnak és vagy saját csatornákon tájékozódnak, vagy sehol” – mondta Isu. És akkor itt a playlist, szintén az ő kommentárjaival:

Talismann – Industrial Ravolution

“Az elmúlt években visszaszivárgó acid után szinte borítékolható volt, hogy ha kronológiai sorrendben haladunk a divat körforgásában, akkor a trance lesz a kövekező, ami újból teret hódít. A tempó gyorsul, nem ritka a 140 BPM feletti menet sem. Talismann, akit Makam néven is ismerhet az olvasó, ezen a nyomvonalon jelentette meg hatodik lemezét.”

Imre Kiss – Love

“Imre Kiss melankólikus dallamai szintén nosztalgikus hangulatot teremtenek. A Lobster Theremin leányvállalatánál, a Mörknél kiadott lemeze az idei év eddigi legszebb hazai produkciója.

Tensal – Cobertoria

“Spanyolország is rendületlenül szállítja a jobbnál-jobb klubzenéket. Az Exium duó egyik fele, Tensal hipnotikus darabja egyszerre tekint a jövőbe és idézi a 90-es évek szintivilágát. Remek kombináció.”

Phase Fatale / Silent Servant – Confess

“Az EBM és indusztriál is egyre jobban beépül a klubok világába. Silent Servant és Phase Fatale első alkalommal vonult be közösen a stúdióba és a két géniusz azonnal egy fantasztikus három számos EP-vel jelent meg a boltok polcain.”

Luster feat Beta Evers – Eternal (Ancient Methods Autumn RMX)

“Ancient Methods népszerűsége továbbra is töretlen. Aktualitását Luster átiratai jelentik az év elején.”

Stigmata & Rotersand – No Heaven

“Ha van tipikus német klubhangzás, akkor Stigmata biztosan az. Nagy visszatérőt köszönthetünk személyében, hisz az eredetileg Chris Liebing és Andre Walter alkotta páros közel tíz év hallgatás után tért vissza, ám már Liebing nélkül, Walter munkáját hallhatjuk a név alatt. Őszinte és bunkó, ami néha nagyon jól esik a lelkünknek.”

Slam & Green Velvet – Take Your Time

“Ha már a funkcionalitásnál tartunk, akkor biztosan nagyon sokat fogjuk hallani a csikágói Green Velvet és az angol Slam duó Take Your Time című dancefloorkiller zenéjét. Ők tudják, mi a receptje a technónak. Repetitív és hangos, imádni fogja a klubok népe.”

Surgeon – The Primary Clear Light

“A szigetország sebésze egy ideje belevetette magát a moduláris eszközök világába, aminek gyümölcsét a májusban megjelenő, sorban a nyolcadik sorlemezén élvezhetjük. Az operáció remekül sikerült, és az év eddigi legizgalmasabb technó nagylemezét köszönhetjük neki.”

https://www.youtube.com/watch?v=L02GN3MT4go

Feral – The Caves

“A végére maradt két nagyon kellemes megjelenés. A svéd Hypnus címke tökéletesen kombinálja a pszichedelikus világ elemeit a mély, sötét technó világával. Feral hozta a kiadó aktuális darabját. A trance itt is feltűnik a háttérben, szinte alig érzékelhető, hang-kép elemekkel létrehozva.”

Alva Noto – Uni Sub

“Bár nem kifejezetten technó előadóként jegyzik, de Alva Noto fontos és megkerülhetetlen szereplője a stílusnak. Minden általa kreált dal egyfajta kísérlet. Unieqav nagylemeze is konvencióktól mentes, redukcionista és kellően inspiratív lehet minden e-zenét hallgató és művelő számára.”

Published April 10, 2018.