Electronic Beats Hungary

Megalomán szintiprodukció száz autó előadásában

Új művét mutatta be október 15-én az elismert audio-vizuális művész, Ryoji Ikeda a Los Angelesi Red Bull Music Academy Fesztivál keretében, ahol száz rommá tuningolt autó hangrendszere egyetlen szintetizátor zenekarrá fonódva játszotta az A [For 100 Cars] című százszólamú konceptuális minimalista darabot. Az előadás Ikeda A című sorozatának a legújabb része, ami az A hang zenetörténeti feltérképezésében vállal  nagy részt.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

1935-ban az American Standards Association az A hang magasságát a 440 Hz-es frekvencián rögzítette, ezt pedig tulajdonképpen az egész nyugati kultúra pár éven belül átvette. Ezzel a korábban a nyugati kultúrában is színes hangolási rendszerek egyszerűsödtek egy nézőpontra. Ryoji Ikeda évek óta nyomoz az egységesítés előtti, mára már letűnt hangolások után. A Los Angelesi naplementére időzített, egy belvárosi parkolóház tetejére méretezett előadásában száz különböző hangolás eltérő hangmagasságú A hangja találkozott szinuszhangok egész kavalkádját létrehozva. Ikeda zenészei az autócsodák sofőrjei, Los Angelesi autó tuningoló bandák tagjai voltak, akik precízen követték a zeneszerző pontos utasításait és kottáját. Így történhetett, hogy egy üresben búgó Honda Civic például a Párizsi Grand Opera 1811-es A hangját reprodukálta 427 Hz-en, míg egy citromsárga-fekete 1970-es Buick GSX 422,7 Hz-en játszotta az A hangot egy XVII. századi hangoló villa alapján, amit a londoni Broadwood zongorakészítők használtak.

Lényegében a kapitalizmus hatására ugyanez az egyszerűsítés az élet minden területén lefolyt, következményei pedig mind a mai napig velünk vannak, gondoljunk akárcsak az növénytermesztésre, ahol a tömegtermelés például almafajták százait tűntette el azzal, hogy pár tíz fajta almát kiemelt a piac számára.

Az A [for 100 cars] sosem látott megközelítése a témának, ami a sokszínűség ünneplése mellett az egyébként viszonylagosan elszigetelt valóságban élő apró autó rajongó közösségeket is összehozta egymással és a külvilággal. Ryoji Ikeda maga is azt nyilatkozta az előadás után, hogy a félévnyi előkészületet igénylő projekt legfontosabb értéke az előadást kísérő közösségi élmény, hogy megismerhette a különböző tuningoló szcénák tagjait, akikkel rögtön közel is kerültek egymáshoz.

Az alternatív hangolások témájával eddig is rengeteg zenész foglalkozott, köztük a leghíresebb talán La Monte Young, aki óriási léptékű csúcsműveiben elemezte a hangolások egységesítésének hatását. Ennek a jelenségnek az alapos feldolgozása ma is épp ennyire, sőt talán egyre inkább aktuális. Fontos magyar lemez a témában Szabó Bálint Gosheven néven írt, alul meghallgatható friss albuma, amit teljes szívből ajánlunk.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

Published October 29, 2017.