Electronic Beats Hungary

Kik inspirálták Björk randilemezét?

Az izlandi énekesnő újra magára öltötte meseszerű jelmezét és a legutóbbi, Utopia című albumát ihlető számokból készített egy stúdió mixet az NTS rádiónak.

Björk túltette magát a kultikus filmrendezővel, Matthew Barneyval való szakításán és a novemberben megjelent albuma már a keresésről szólt. Az Utopia, amit ironikusan Tinder lemezként aposztrofál, novemberben jelent meg és a könnyedség és a kecsesség jellemzi. Madárhangok, fuvolák, hárfák és gyönyörű szépen megmunkált éles és puha elektronikus hangok rendeződnek érzéki, gyakran vallásos vagy népzenei ihletésű kompozíciókká az Arca producerelésével készült felvételeken.

Az NTS rádióban pénteken sugárzott mixben mindezek a hatások ugyanígy megjelennek. Bekerültek a számlistába olyan Arca révén szerzett új barátok, mint Kelela, a Tri Angle kiadó felfedezettje Serpentwithfeet és persze Arca egyik száma is helyet kapott a műsorban. A mixet ezek mellett rejtett népzenei kincsek – Mesharyalradah autotuneolt száma az egyik legszebb csúcspont – , érzéki technók például Lanark Artefaxtől és békés ambient zenék szegélyezik. A konklúzió, hogy bár újra és újra meglepetésként éri a világ nagyobbik részét, de Björk dj-ként épp annyira magával ragadó, mint énekesként.

Published January 16, 2018.