Electronic Beats Hungary

Kelelát nem csak a dalai miatt kell megnézni a Kolorádó fesztiválon, de azért is, ami a fejében van

Keleláról már bő fél évtizede lehetett sejteni, hogy a kortárs R&B ösvényvágója lehet. 2013-ban jött ki Cut 4 Me című, bassmusic csapásokkal beirdalt mixtépje, hála mindenekelőtt annak, hogy korai Teengirl Fantasy-s közreműködése után összekötötték a brit Night Slugs kiadóval. Itt olyan izgalmas producerek tobzódtak, mint Bok Bok, Kingdom vagy Jam City – akik hamar a producerei lettek. Nekik volt köszönhető az az üdítő, légiesen futurisztikus hangzás, amit aztán joggal ajnározott körbe a zenei sajtó.

Első hivatalos nagylemeze, a tavaly megjelent Take Me Apart végül bő öt év alatt készült el, de legalább a Los Angeles-i énekesnő azt mondta róla, hogy

“végre a vízióm is kibontakozott benne.”

Na de mi ez a vízió, egyáltalán mi járhat annak az énekesnőnek fejében, aki korábban azt mondta, hogy olyasmit akar csinálni, mint műfajának legendája, Brandy, csak sokkal betegebben? Ha tényleg bele akarunk látni abba a fejbe, akkor a legjobb, ha kiemelünk pár saját gondolatot korábbi Kelela-nyilatkozatokból és interjúkból, és megtűzdeljük pár zenéjével. Úgyhogy most éppen így fogunk tenni.

“Nem az volt a célom, hogy azt üzenjem, hé, nézzetek ide, én most valami újat csinálok! Olyat akartam csinálni, ami én vagyok. Amivel egyszerre tudnak az emberek rezonálni, és egyszerre jelent kihívást is nekik. És nagyon jó érzés, amikor ez végre talajt ér, amikor ez a komplexitás beteljesül a hallgatóban.”

Billboard.

“Régebben féltem kiállni azzal, hogy ide nekem a platformot, adjátok ide, mert élnék a lehetőséggel. De már tudom, hogy a legjobb, amit tehetek, hogy abbahagyom az álszenteskedést, és kimondom: igen, én vagyok az a ribi. És azt akarom, hogy az összes többi csajszi is kimondja ezt. Megtanultam felépíteni a magabiztosságomat, hogy a legtöbbet adhassam: akkor is, amikor éppen gyenge vagyok, a legtöbbet tudom adni azáltal, hogy sérülékeny vagyok.”

Noisey.

“A fehérek gyakran azt nem értik meg, hogy a feketék nem azért jók ebben vagy abban, mert több zsigeri-művészi hajlam lenne bennük. A valódi ok az, hogy egyszerűen nincs időnk bénázni. A nyomás, hogy behúzzuk azt a valamit, amit szeretnénk, óriási, mert nekünk ez a kilépőnk, vagy a belépőnk, vagy a lelépőnk valahova máshova.”

The Fader.

“A Take Me Apart albumom érzékeny, és szexuális is. Ami az érzelmes oldalát illeti, úgy gondolom, magától senki nem kérne valakit arra, hogy szedje ízekre, hiszen senki nem szereti, ha analizálgatják. De tisztán szexuális kontextusban teljesen megfordul a dolog: mindenki szeretné, ha valaki szétszedné, odaszegezné a földhöz. Tegyél sebezhetővé, most azonnal! Az iróniája ennek az, hogy amikor ezt kéred valakitől, igazából te vagy helyzetben.”

– The Quietus

Kelela június 14-én csütörtökön este lép fel a III. Kolorádó Fesztivál nagyszínpadán.

Published June 13, 2018.