Electronic Beats Hungary

Jamie Hewlett: az ember, aki megrajzolta a Gorillazt

Az idén 49 éves Jamie Hewlett egy Horsham nevű kisvárosban született Nagy-Britannia déli részén. A főiskolán barátkozott össze Alan Martinnal, a későbbi képregényíróval, aki hosszú időre kreatív alkotótársa lett. Együtt csinálták az Atomtan nevű fanzine-t, majd később, 1988-ban, a szintén képregénykészítő Steve Dillonnal társulva megalapították a Deadline-t, a brit képregényesek legfontosabb fórumát. Hewlett és Martin itt kezdték el publikálni Tank Girl című képregénysorozatuk első részeit, ami hamar kultuszstátuszba került az excentrikus történetnek és a még annál is excentrikusabb rajzoknak köszönhetően.

A Tank Girl főszereplője egy vadóc, tizenéves punkcsaj, aki tankkal jár és oszt igazságot, és van egy mutáns kenguruja is. A sorozatnak köszönhetően Hewlett különböző akkori punkbandákkal kezdett el dolgozni, lemezborítókat készített a számukra, sőt egy éjszakai klub belső designját is megtervezte, a falakra a Tank Girl vizuális elemei kerültek. A képregényre Hollywood is lecsapott, 1995-ben film készült belőle, s bár Hewlett is bevonódott a munkálatokba, a végeredmény csalódást keltett a rajongókban; a mozi jócskán elmaradt a képregénytől, annak minden radikalizmusáttól és punkos nyersességétől megfosztották. Ez persze Hewlett és  Tank Girl képregények népszerűségén nem változtatott.

1996-ban Hewlett elkészítette a Pulp zenekar Common People című überslágerének képregényváltozatát, s mivel ugyanebben az évben megszűnt a Deadline, átnyargalt a reklámos és a tévés melókra. Közben zenész barátnőjével nyitott egy second hand ruhaüzletet, ami a londoni underground kedvelt törzshelyévé vált.

A kilencvenes évek végén szakított a barátnőjével, bezárták a boltot, neki pedig költöznie kellett; így került egy fedél alá Damon Albarnnal, utóbbi lakásában. Összebarátkoztak, sokat beszélgettek, s ennek lett végeredménye a Gorillaz, a világ első virtuális zenekara. Albarn vitte a zenei részt, míg Hewlett megtervezte a karaktereket. 2000-ben léptek ki a színfalak mögül, és innen minden már jól ismert történelem.

Jelenleg a Gorillaz tévésorozaton dolgozik, ami jövőre kerül a képernyőre.

Published May 23, 2017.