Electronic Beats Hungary

Jamie Hewlett: az ember, aki megrajzolta a Gorillazt

Az idén 49 éves Jamie Hewlett egy Horsham nevű kisvárosban született Nagy-Britannia déli részén. A főiskolán barátkozott össze Alan Martinnal, a későbbi képregényíróval, aki hosszú időre kreatív alkotótársa lett. Együtt csinálták az Atomtan nevű fanzine-t, majd később, 1988-ban, a szintén képregénykészítő Steve Dillonnal társulva megalapították a Deadline-t, a brit képregényesek legfontosabb fórumát. Hewlett és Martin itt kezdték el publikálni Tank Girl című képregénysorozatuk első részeit, ami hamar kultuszstátuszba került az excentrikus történetnek és a még annál is excentrikusabb rajzoknak köszönhetően.

A Tank Girl főszereplője egy vadóc, tizenéves punkcsaj, aki tankkal jár és oszt igazságot, és van egy mutáns kenguruja is. A sorozatnak köszönhetően Hewlett különböző akkori punkbandákkal kezdett el dolgozni, lemezborítókat készített a számukra, sőt egy éjszakai klub belső designját is megtervezte, a falakra a Tank Girl vizuális elemei kerültek. A képregényre Hollywood is lecsapott, 1995-ben film készült belőle, s bár Hewlett is bevonódott a munkálatokba, a végeredmény csalódást keltett a rajongókban; a mozi jócskán elmaradt a képregénytől, annak minden radikalizmusáttól és punkos nyersességétől megfosztották. Ez persze Hewlett és  Tank Girl képregények népszerűségén nem változtatott.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

1996-ban Hewlett elkészítette a Pulp zenekar Common People című überslágerének képregényváltozatát, s mivel ugyanebben az évben megszűnt a Deadline, átnyargalt a reklámos és a tévés melókra. Közben zenész barátnőjével nyitott egy second hand ruhaüzletet, ami a londoni underground kedvelt törzshelyévé vált.

A kilencvenes évek végén szakított a barátnőjével, bezárták a boltot, neki pedig költöznie kellett; így került egy fedél alá Damon Albarnnal, utóbbi lakásában. Összebarátkoztak, sokat beszélgettek, s ennek lett végeredménye a Gorillaz, a világ első virtuális zenekara. Albarn vitte a zenei részt, míg Hewlett megtervezte a karaktereket. 2000-ben léptek ki a színfalak mögül, és innen minden már jól ismert történelem.

Jelenleg a Gorillaz tévésorozaton dolgozik, ami jövőre kerül a képernyőre.

Published May 23, 2017.