Electronic Beats Hungary

Iránytű Kelet-Európa legjobb klubjaihoz 3. rész

ÉSZTORSZÁG: Lekker (Tallin)

A hely 2015 decemberében nyitotta meg kapuit, hogy aztán egy fedél alatt egyesítse Tallinn virágzó és zeneileg sokszínű éjszakai életét. Mindféle műfaj képviselteti itt magát, hétvégén általában hiphop, grime és rnb szól, emellett rendszeres klubesemények vannak a Lekkerben: a Jäck populáris tánczenét kínál, a Haigla Pidu sorozat a deszkás szubkultúra zenéit, míg a Mutant Disco Tallinn legrégebbi house és techno estje.

Dima (ДИМА) (Tallin)

A Dimáról azt mondják, az a kívülállók house partyja. Főként olyan DJ-ket hívnak zenélni, akik kísérletező alkatok, vonzódnak a lo-fi tánczenékhez, és nem félnek megőrülni kicsit a fellépéseik során. A visszafogott és félrevezető közösségimédia-jelenlét miatt talán nehéz őket nyomon követni, de mint tudjuk jól, nincs olyan, hogy lehetetlen. Amíg eljutsz oda, addig ajánljuk a lemezkiadóként is aktív Dima Soundcloud oldalát.https://soundcloud.com/dimadisk

LITVÁNIA: Yucatan Extension (Vilnius)

A Yucatan egy olyan klub, ami, ahogy a neve is jelzi, Mexikót idézi fel az emberben – miközben kint pedig nyakig ér a hó. Itt is egyetlen teremben folyik a rave-elés, a fellépők pedig részben a nagyszámú helyi erőkből kerülnek ki, valamint a környékbeli országok DJ-iből, elsősorban is a kelet-európai klubok rezidenseiből. Így ápolják a jó kapcsolatokat. Érdemes még említést tenni a klub podcast sorozatáról, a Secret Thirteenről is, ami remek szettekkel teli, és az elektronikus zene szinte teljes egészét átfogja.

Kultúros Baras Kablys (Vilnius)

Ha Vilniusban jársz és el akarsz menni ide, elég ha csak annyit kérdezel egy helyi arctól, hogy merre van a Kablys, mert általában csak ilyen röviden emlegetik. A Kablys nem egyetlen hely, hanem a partyhelyszín mellett van itt étterem, színházterem és hostel is, így simán belefuthatsz vacsorára kiöltözött emberekbe vagy egy stand-up fellépésbe. Itt főleg techno és brit zenék mennek, de a Minimal Monday nevű bulisorozat vagy a Supynes nevű fesztivál erősen ajánlott, bár utóbbi nem a klubban van, hanem az erdőben, de a Kablys legénysége szervezi.

LETTORSZÁG: Aristíds (Riga)

A város egykori ipari területén, a híres rigai Black Balsam likőrgyár épületében található a klub, ami művészetet és underground zenei élményt kínál. Különböző partyhelyszínek, bár és chillout terem várja az Aristídsbe elkeveredőket, akik a roller diszkótól a technóig sok minden közül válogathatnak, de itt tartják minden évben a népszerű Skaņu Mežs fesztivált is.

Chomsky Bar (Riga)

Riga hangulatos bárjai közül a legizgalmasabb talán az amerikai filozófusról és társadalomkritikus tudósról, Noam Chomskyról elnevezett hely. Előadásokat és vitafórumokat is tartanak itt a koncertek mellett. Zeneileg inkább a határsértés, az experimentális és zajzenék, egyszóval a kísérletezés a jellemző, úgyhogy itt nem fogsz találni tradicionális klubesteket.

GRÚZIA: Bassiani (Tbiliszi)

A Tbiliszi központjában található technoklub egész fiatal, 2014-ben nyitotta meg csak a kapuit, viszont villámgyorsan híressé vált, és nemcsak helyi szinten. Vonzóvá teszi a külföldi fellépők és vendégek szemében a klubot a kimagaslóan jó hangtechnika, a hálás és lelkes közönség, valamint a posztszovjet időszakra visszakacsintó indusztriális vasbeton design.

Mtkvarze (Tbiliszi)

A 2012-ben nyitott klub, mely többek szerint a város legjobb helye, a Mtkvari nevű folyó után kapta a nevét, s talán azért, mert egy olyan épületben található, ami a múlt rendszerben egy legendás halétterem volt. A klub két party-helyszínből áll, melynek ablakai a padlótól a mennyezetig érnek, és miközben szeletelünk-tipegünk a technóra, a house-re vagy a minimalra, a városon keresztülkanyargó folyóra láthatunk. Lehet, hogy mégis inkább innen kapta a reggelig nyitva tartó klub a nevét?

Published April 19, 2017.