Electronic Beats Hungary

Iránytű Kelet-Európa legjobb klubjaihoz 2. rész

UKRAJNA: Схема (Kijev)

Ha csak a klub Facebook fotóit és videóit nézi meg az ember, könnyen arra juthat, hogy ide egyszer mindenképpen el kell mennie, annyira erős lehet egy-egy buli. A Схема-t egy helyi arc, Slava Lepsheev alapította pár évvel ezelőtt, és a víziójában kéz a kézben járt a posztszovjet utópia a DIY-mozgalommal, az avantgárddal és a technóval. A klub elsősorban a helyi fellépőkre támaszkodik, és nem azzal akar hírnevet kovácsolni magának, hogy ki mindenki lépett már fel náluk. Az egészen határsértő zenéknek is teret engednek.

Closer (Kijev)

A Closer a Схема mellett Kijev másik neves klubja, ahova mindenképpen el kell mennie annak, aki az országba (a városba) látogat. Ukrajna egyik legfőbb DJ-exportja, a gyönyörű Nastia kedvenc helye, ide szervezi minden évben maratoni fesztiválját, a Strichka-t is. A több helyszínt magában foglaló klub egy használaton kívüli gyárépületben található, ami mindig különösen vonzóvá tud tenni egy elektronikus zenére szakosodott klubot.

SZERBIA: Drugstore (Belgrád)

Az egykori vágóhídon kialakított bulihelyszín simán pályázhatna a legbrutálisabb környezetben található klub címére. A némi gótikus beütéssel is bíró Drugstore-ba a világ minden tájáról érkeznek fellépők, elsősorban a techno szcénából, de a belgrádi zenei élet egyik kulcsfigurája, Tijana T is gyakran megfordul itt. Ha a szerb fővárosban járunk, érdemes még próbát tenni a Bivši nevű bárral is, ami a Drugstore egyik kisebb helyszíne.

SZLOVÁKIA: Fuga (Pozsony)

Ez a hely a különféle stílusok gyűjtőhelye, és ráadásul mindenből az extrémet és a kísérletezőt keresi, legyen szó elektronikus zenéről, rockról, metálról vagy jazzről. A bulik a pincében vannak, hogy a zaj senkit se zavarjon, és van egy terasz is a megpihenésre. A Fuga sem csak koncerteknek ad helyet, de tartanak itt, beszélgetéseket, és vannak kiállítások meg egyéb művészeti események is.

CSEHORSZÁG: Endless Illusion (Prága)

Az elektronikus zenei szcéna Csehországban lassan fejlődik az utóbbi években, viszont ami előremutató csak van a cseh fővárosban, az szinte minden ehhez a kiadóhoz és promóciós csapathoz köthető. Lemezeket jelentetnek meg, partysorozatokat szerveznek, DJ cuccokat árusítanak és rádióműsorral is népszerűsítik az elektronikus zenét, elsősorban is a helyit. Főleg electróban és acidben utaznak.

Rare (Prága)

Az elveszett lelkek party-sorozata 2011 óta bolygatja fel időről időre a cseh főváros éjszakai életét. Az underground bulik fókuszpontjában olyan zenei stílusok állnak, mint a darkwave, a minimal synth, a post-punk vagy az EBM. A Rare bulik mindig más helyszínen vannak, és jól el kell merülnöd a prágai éjszakai életben ahhoz, hogy egyiket-másikat meg is találd.

Meetfactory (Prága)

Ez az indusztriális küllemű hely régóta Prága éjszakai életének központja. Nemcsak bulihelyszín, hanem művészeti stúdiók és galéria is találhatók benne, de a fő vonzereje az elektronikus zenében és a partykban rejlik. A Meetfactory Prága Smíchov kerületében található, beékelődve az autópálya és egy pályaudvar közé, és nemzetközi nagy nevek éppúgy előszeretettel lépnek fel itt, mint a legjobb helyi DJ-k is.

Published April 19, 2017.