Electronic Beats Hungary

Iránytű Kelet-Európa legjobb klubjaihoz 1. rész

LENGYELORSZÁG: BRUTAŻ (Varsó)

Talán azt mondhatjuk rá, hogy mozgalom, amit egy Jacek Plewicki nevű arc alapított, és aminél nincs népszerűbb és kultikusabb party-sorozat az országban. Az undergroundból nőtt ki, de minél szélesebb körben szeretett volna ismertté válni, ami mára össze is jött a Brutażnak, ami nem csupán a buliról szól. A különc és aktivista felfogású előadókat gyűjti össze elsősorban, hogy valós alternatívát kínáljon az egyre konzervatívabb lengyel politikai-társadalmi környezetben.

WIXAPOL (Varsó)

A legsúlyosabb varsói underground elektronikus zenészek gyűjtőhelye a noisy hiphoptól az EBM-ig bezárólag. A Wixapol művészei a kísérletezést és a határok feszegetését fontosabbnak tartják, mint a tiszta hangzást. Náluk gyakoriak a fura találkozások: a hardcore basszus a trappel, a gabba meg az egyházi énekekkel egyesül. Szemérmetlen, izzasztó, és végtelenül szórakoztató.

Intruder Alert (Varsó)

Ezt a haladó szellemiségű, a kísérletezést a zászlajára tűző éjszakai klubot és lemezkiadót B.YHZZ lengyel experimentális elektronikus zenész alapította. Itt tökéletesen megfér egymással minden, ami hajmeresztő: a szétcsapott hiphop, az ipari zene, az absztrakt elektronika és a legkeményebb techno hangzás.

Za Duszno (Poznań)

Poznań hiába egy csendes kisváros, mégis innen indult útjára az egyik leghangosabb partysorozat, amit két helyi arc, Karolina Karnacewicz (DJ Morgiana) és Piotr Tkacz (DJ 2 Lewe Ręce) indított útjára 2013-ban. A Za Duszno bulik nem tesznek különbséget az élőben zenélés és a DJ-k között, így éppúgy teret engednek a koncerteknek, mint a legegyszerűbb rave-eknek.

Club 89 (Krakkó)

Krakkó legnagyobb klubja egy volt sztriptízbár földszintjén kapott helyet, a klubban pedig a város egyik legnagyobb zenei eseménye, az Unsound fesztivál. Pontosabban a fesztivál több helyszínen zajlik, de a nagy hétvégi bulik a 89-ben vannak. A divatos külföldi húzónevek mellett a helyi tényezőknek is van lehetőségük a be- és/vagy megmutatkozásra.

ROMÁNIA: Club Guesthouse (Bukarest)

Bár Romániában nagyon erős az elektronikus zene, elsősorban is a minimal, a 2015-ös, 27 ember halálát követelő Colectiv klubbeli tűz óta kevesebb a buli és a hely is a fővárosban. A Guesthouse szinte az egyetlen nagyobb klub, ami azonban több helyszínes, így aki betér oda, választhat ízlése szerint. A hely otthont ad koncerteknek, többnapos rendezvényeknek, kommerszebb buliknak és underground partyknak is. De itt található Románia legnépszerűbb minimal tech-house bulisorozata is, a SNRS48, ami a Sunrise fesztivál egyik oldalhajtása.

Interval (Bukarest)

Se nem klub, se nem partysorozat. Az Interval egy ügynökség, ami Románia-szerte foglalkozik klubestek és kisebb fesztiválok promóciójával, szervezésével. Például hozzájuk tartoznak a Nightshift néven futó bulik, de ők hozták össze tavaly tavasszal az Inerval Natural minifesztivált a rasnovi várban, valamint a tavaly év végén 3 kolozsvári helyszínen öt napon át nonstop tartó Inerval 100 fesztivált is.

La Gazette (Kolozsvár)

Kolozsvár legkedveltebb klubja a fellegvár egykori fegyvertermében található. A bulikon elsősorban a helyi erőkre építenek, ezért aki idelátogat, és végignéz a line upon, lehet, hogy zavarba jön attól, hogy nem ismer senkit. De nem kell pánikba esni, mert a La Gazette fellépői mindig komoly bulikat tolnak.

Published April 19, 2017.