Electronic Beats Hungary

Helyzetjelentés: DJ Bootsie

Lemezről-lemezre mindig csavarsz egyet a Bootsie-képleten. Ezúttal mi jelenti majd az újdonságot, honnan gyűjtötted az inspirációt a készülőben lévő új lemezre?

Az új lemez, ami most nem „csak” EP, hanem rendes nagylemez lesz, hasonló utakon jár majd, mint az utolsó két Bootsie anyag (In Solem Verti és Ég EP). Lesz rajta karnevál, twerk, törzsi ritmusok, az űr végtelen tere, a tenger ölelő mélysége. Ezeket szövi át Bartók Mikrokozmoszának vagy Sebő Ferenc Sólyom énekének egy-egy részlete. Bass music, hip hop, idm, ambient, és néhol táncosabb elemek jellemzik majd az új albumot. Az inspiráció pedig a szokásos: képek és hangulatok, amikkel a hétköznapokban találkozom.

Egy újdonságot viszont ki kell, hogy emeljek az alkotási folyamatokkal kapcsolatban. Ligeti György több számban társszerző, és őt azért kértem fel a közös munkára, mert másfajta zeneiséget képzeltem el erre a lemezre, mint eddig. Nagyon jó meglátásai voltak, de szerintem eleve nagyon érdekes dolgok születnek, amikor valaki a saját pályáján kívül alkot, eltávolodva a megszokott stílusától. Persze ehhez az is, kell, hogy legyen hozzá affinitása és érezze az adott projektet. Gyuri indie vonalról jön, amitől én nagyon távol állok. De dolgoztunk már együtt. Az első közös dalunk, a River of Roses mellett segített a Linda remixemnél, és a Buék filmzenén is gitározik, szóval, értjük egymást.

Vonzódsz a képzőművészethez, előző nagylemezed vezérlő eleme is egy kép volt, de szoktál zenélni kiállítás-megnyitókon is. Olyan mintha képekhez írnál zenét…

A képek nagyon fontos inspirációs források, a legjobb kiinduló pontok. Az, hogy képeket festek hanggal, megtisztelő definíció, valahogy így is lehet, nem gondoltam még ilyen alaposan ezt át. De szerintem ez egyébként is a műfaj sajátossága, nem csak az én erényem.

Azt tudod már, hogy mi lesz a lemez címe, és hogy mikor jelenik meg?

A lemez címe Áve, és ha minden jól megy, akkor tavasszal jelenik meg. Az első klip már elkészült a Kitaroo című számhoz, Szarvas Szilárd munkája, akivel korábban is dolgoztam együtt (a Maradj még és az Unveil klipjeit forgatta). Vagyis a videoklip már a finisben jár. A lemezbemutató a Tavaszi Fesztiválon lesz a Várkert Bazárban április 7-én, ahol a trió mellett ott lesz vendégként a Talamba együttes is, a speciális vizualitásért pedig ismét Kemuri felel majd. Óriási showt tervezünk.

Hogyan alakul az őszi-téli idény? Mikor láthatunk élőben és hol?

Egy dolgot emelnék ki: november 25-én az electroacoustic banddel játszunk Veszprémben, a Hangvillában, de emellett lesznek még Trio koncertek és néhány DJ-szett is itt-ott.

A saját zenéd mellett időnként felbukkansz másféle alkalmi zenei projektekben is, például swingelsz, vagy előveszed a régi, laza, bólogatós Árral Szemben-es éned. Most készülsz valami ilyesmivel?

Ezek az érdekes projektek részben az alkalmazott zenei munkákból adódnak, lesz ilyen mostanában is, a Swing a la Jangóval, de más hasonló nincs kilátásban. Az új lemezen egyébként lesz bólogatós hip hop is, bár az inkább erős lesz, mint laza. Az áprilisi lemezbemutatós, Talambás koncertet tudom mindenkinek ajánlani még egyszer, mert ott biztosan lesz minden a lazától a meglepőig.

Published September 21, 2017.