Electronic Beats Hungary

“Öljük meg a copyrightot” – Grimes tárt karokkal várja az ő hangjával írt AI-dalokat

Az élet egyre több – nemsokára talán valamennyi – területét behálózó mesterséges intelligencia kapcsán rengetegen kongatják a vészharangot, mondván, hamarosan felülíródhat minden, ami emberi életünket emberivé tette, ami alapján különbséget tudtunk tenni igazi és hamis között, és a tény, hogy David Guetta nemrég Eminem hangjának tökéletes másolatával turbózta fel egy dj-szettjét, az csak csepp a tengerben. Az önfejlesztő AI-rendszerek már maguk is rendszereket fejlesztenek, gyakran úgy, hogy a kutatók maguk sem tudják, melyik lépésüket miért tették.

Gyűlnek a sötét fellegek, a jelenséget sokan már a nukleáris fegyverek fejlesztésének forradalmához mérik, viszont míg utóbbit sikerült ilyen-olyan egyezményekkel (egyelőre és valamennyire) kordában tartani, az AI-univerzum olyan fékevesztett tempóban bővül, hogy lehetetlennek tűnik lépést tartani vele, nemhogy megrendszabályozni.

De azért akadnak még idealisták, akik egy szép új világ ígéretét látják benne: a kanadai énekesnő, Grimes a minap kitweetelte, hogy beleegyezését adja ahhoz, hogy bárki felhasználhassa a hangját egy AI által készített dalhoz.

Mondjuk mást nem is vártunk volna éppen tőle. Tőle, aki az első gyermekét X Æ A-12-nek, a másodikat pedig Exa Dark Sideræl Musknak nevezte el. Tehát tőle:

És ez még semmi, mert Grimes hozzátette: “Hajlandó vagyok 50 százalékban osztozni a jogdíjakon minden olyan sikeres, mesterséges intelligencia generálta dal után, ami az én hangomat használja. Ugyanúgy, mint amikor egy másik előadóval kollaborálok.”

Nyugodtan használhatjátok a hangomat büntetés nélkül. Nincs kiadóm és nincsenek jogi kötöttségeim.

Az énekesnő szerint klassz dolog egy géppel fúzióra lépni, és tetszik neki az ötlet, hogy “minden művészet nyíltan hozzáférhetővé válik, és megöljük a szerzői jogokat.” 

Megjegyzéseivel egyébként arra reagált, hogy nemrég Drake és The Weeknd mesterséges intelligencia generálta vokáljaival került fel az internetre egy dal, amit három nap alatt több mint 9 millióan hallgattak meg a TikTokon és 254 ezren a Spotify-on – és amit gyorsan le is töröltettek.

Follow 4 follow 4 follow:

Published April 25, 2023.