Electronic Beats Hungary

A Dívák rendezője forgatta GLORIA új videóját a magyar sivatagban

A korábban Morningdeerként tevékeny, kísérletező kedvű producer-dalszerző Dányi Kriszta kreatív színeváltozását nemrég már elmeséltük, és most az LVS EP után itt van a(z ismét háromszámos) folytatás GLORIA-tól.

Ez az új hanganyag – apropó, izgi friss magyar zenéket ebben a playlistünkben szemlézünk! – az atmoszférikusan és üdítően pulzáló, BBC Radio 1-kompatibilis elektronikus zenei gerincen táncol tovább.

Az első két dal, a WRD és a TPR üzenete egymásra épít: az előbbi felszólít, hogy lépjünk át saját korlátainkon, induljunk el az ismeretlen felé, a második (S Olbricht produceri segítségével) pedig már inkább annak az állapotnak szól, ami azután vár minket, hogy elhagytuk a buborékunkat, és arcul csap minket a valóság – amikor egyszerűen túl soknak érzünk minden külső hatást, és csak egy kis nyugalomra vágyunk.

A zárótrekk SVN inspirációs alapjául szolgáló teória lényege, hogy az életünk is egy mesterséges intelligenciához hasonlóan működik – hiszen mindig arra törekszünk, hogy az elvárásaink és a valóság között a lehető legkisebb legyen az eltérés (ez egyébként az ún. “free energy principle”, amiről az igazán érdeklődők itt találnak bővebb infót.) Ezt az elméletet pedig megfejeli még az a tény is, hogy ugyanazt a valóságot mindannyian máshogyan látjuk – tehát az végső soron digitális eszközök nélkül is virtuális.

Hallgatási:

Videoklip szokatlan módon az EP-nek nem a legkönnyebben befogadható, hanem annak leggondolkodósabb trekkjéhez készült: a TPR-hez a Dívák rendezője, Kőrösi Máté készített izgalmas, kísérleti technikával felvett videót egy nem mindennapi helyszínen.

“Ahogy Kriszti mesélt a projektről, elkezdett körvonalazódni a koncepció: egy live performance-szerű videót képzeltem el, sivatagi környezetben, két-három kamerával felvéve. Mindig arra törekszem, hogy olyasmit mutassak meg, amit én magam sem láttam még – mindezt lehetőleg úgy, hogy ne kelljen hozzá egy monumentális eszközparkot igénybe venni. Ez utóbbi persze nem mindig jön össze. Végül a TPR-t is hat különböző kamerával vettük fel (volt köztük GoPro, iPhone, handicam és 6K-s digitális is), és a forgatás is jóval extrább volt, mint ahogy terveztük”

– mondja a direktor. Itt pedig nézhető is a végeredmény, aminek helyszíne egy Budapest környéki, misztikus-elhagyatott homokbánya:

GLORIA-t legközelebb december 9-én a Magyar Zene Házában lehet látni élőben, ezen az estén Berger Dalma is bemutatja majd új EP-jét.

Kövess minket mindenhol:

Published August 09, 2022.