Electronic Beats Hungary

FKA twigs Instagram-zint, Grimes Spotify-playlistet indított

Ideje eltennünk magunkban a későbbiekre az elmúlt évek egyik legfontosabb felismerését: azt, hogy a 21. század zenéje már nem csak a zenéről szól, hanem minden másról is. Ami eddig csak mellékszálakon futott, az megizmosodik, ami eddig csak nem túl komolyan vett sideprojekt volt, az lassan az audiotartalmakkal egyenértékűvé válik, kiegészítve, árnyalva azokat. Érdekes, hogy az elmúlt héten két határfeszegető énekesnő is kibővítette a megnyilvánulási kelléktárát.

Grimes és a Faé gyermekei

Kanada egyik legizgalmasabb hangja például legutóbb azzal tolta be magát a zenei sajtóba, hogy éppen egy burjánzóan kreatív időszakon van túl, aminek során egy rakás olyan tehetséget fedezett fel, akikkel rokonságot érez. Ők a faé (Grimes saját elnevezése a műfajra, ami nem is igazán műfaj, inkább egy megközelítés) gyermekei, és úgy érezte, felcsap kurátornak, hogy egy Spotify-listában mutathassa be őket a világnak.

Azt mondja róluk:

“A faé gyermekeinek művészete azt tükrözi vissza, milyen érzés annak tudatában lenni, hogy a Földünk talán már nem túl sokáig viseli el magán az emberiséget. Úgy élünk, hogy tudjuk, a környezetpusztítással járó saját pusztulásunk nincs messze, és hogy a kevésbé felkészültekre maga a bolygó fog lesújtani. Ahol az ártatlanok bánják meg a gazdagok bűneit.”

Grimes azt ígérte, a játszási listát folyamatosan frissíti majd – eddig egyébként olyanok kaptak rajta helyet, mint SZA, Kelela, Lil Uzi Vert vagy a Youth Code. Ők az énekesnő szerint nem feltétlenül ezeket a világfordító témákat öntik dalokba, de közös bennük, hogy ez a valóság tapintható nyomot hagyott a zenéjükön.

FKA twigs: AVANTgarden, első szám

Anglia hasonló antirádiópopot készítő művésznője, FKA twigs úgyszintén kinyúlt a saját jól megszokott terepéből, és úgyszintén egy sajátságosan esztétizáló projektbe fogott: egy “magazinba”, amit az Instagramján fog futtatni.

View this post on Instagram

AVANTgarden issue 1. ROOTS ∙ SHOCK ∙ BEAUTY Creative Director: FKA twigs @fkatwigs Editor: Suzannah Pettigrew @suz_p Styling: Matthew Josephs @matthew_josephs Hair: Rio Sreedharan @rio_hair Casting: FKA twigs @fkatwigs and Olivia Kaifa @livokai Photography and post production: R + D @reecendean MUA: Bea Sweet @beasweetbeauty Set Design: Suzannah Pettigrew @suz_p Models: Chanel @chanellygirl / Naomi @_flowerchildx / Olivia @livokai / James @j_magz / Malick @ssandroidx / Kaner @kanerflex / Vanessa @vanessaohenlen / Jourdan @jourdancopeland / Rachellé @rachellehollandxx Logo: Matt de Jong @go_dejong Layout: FKA twigs @fkatwigs / Suzannah Pettigrew @suz_p / Matt de Jong @go_dejong Illustrations: Roxie Warder @roxiepandora

A post shared by FKA twigs (@fkatwigs) on

A ROOTS. SHOCK. BEAUTY. alcímre keresztelt Insta-zin mindenki kedvenc képmegosztójának egyik nemrég bevezetett funkcióját, a slideshow-t aknázza ki, amivel pont úgy lehet lapozni a feltöltött képek között, mint ahogy a papíralapú sajtót lapozzuk fel. Vagy lapoztuk fel az eggyel ezelőtti évtizedben.

“Ez csak egy módja annak, hogy mindenféle szabály vagy szamárvezető nélkül fejezhessem ki magam”

– tette hozzá FKA twigs a kezdeményezéshez, amihez barátokat és korábbi kollaborátorokat kért fel. Mi pedig egész nyugodtan készüljünk fel arra, hogy egyre több hasonló kikacsintásokat kapunk majd azoktól, akiket eddig csak hallgattunk.

És néztünk. Úgymint:

Published October 13, 2017.