Electronic Beats Hungary

Fedezd fel a sokszínű Debrecent, és ne csak a Campus Fesztivál ideje alatt!

Debrecen 225 kilométerre fekszik Budapesttől keletre. Bár itt jóval kevesebben élnek, mint a fővárosban, a Hajdú-Bihar megyei város mégis elég gyorsan vált a régió kulturális központjává dinamikus fejlődésének és többek közt egyre izmosodó éjszakai életének köszönhetően. A városban épp a 10. Campus Fesztivál zajlik többszáz fellépővel és olyan komoly kulturális programcsomaggal, amiben a standuptól a színházig mindent talál az ember – és az eseményen a Telekom Electronic Beats is jelen van. Feltérképeztük, mit érdemes Debrecenben megnézni, csinálni vagy éppen megenni.

HAL KÖZ

Fotó: kozmugeneral.hu.

Ez a régi-régi kis közteret úgy nevezik “Kis Berlin”. A furcsán különös szökőkút nappal a családokat és a tuistákat vonzza, éjjel viszont új arcok érkeznek és egy nyüzsgő terasszá válik a terület street fooddal, izgalmas művészeti galériákkal, pezsgő bárokkal, ahol ha nem élő zene szól, akkor egy remek DJ kever.

MODEM

Fotó: holeinthedonut.com.

A Modern és Kortárs Művészeti Központ mind a helyiek, mind a vásorba látogató vendégek számára kötelező program. Bár Debrecen alapvetően konzervatív város, a MODEM kínálata mégis előremutatóan friss és mai. A gyűjteményben olyan művészek munkái szerepelnek, mint Marina Abramović, Erwin Olaf és mások, akik a várost ezzel felhelyezték a kortárs művészeti élet térképére. A térség legnagyobb galériájában bőven jut hely a kortárs művészek alkotásainak, de az épületben van még ajándék- és könyvesbolt, valamint kávéház is, ahol művészettörténeti, filozófiai és irodalmi előadásokat is tartanak, de vannak zenei rendezvények is a techno partytól a noise koncertig.

B24 Galéria

Fotó: B24 Galéria Facebook oldala.

Ha közel érzed magadhoz a kortárs művészetet, a B24-et ki ne hagyd! A feltörekvő magyar művészek tartanak itt kiállításokat, de vannak alkalmi koncertprogramok is.

NAGYERDEI VÍZTORONY

Fotó: The Spaces.

A 105 éves épület a város ipari örökségének a része. A közelmúltban nyitották meg a nagyközönség előtt, és azonnal népszerű közösségi hely vált belőle. A víztorony egyik fala mászófal, az épületben pedig kilátóterasz és kávézó is található. A földszinti térben elektronikus bulikat éppúgy rendeznek, mint irodalmi esteket. A torony körüli hatalmas és színpompás kertet az atmoszférikus megvilágítás még inkább feldobja, de van itt színpad és szabadtéri bár is.

DEBRECEN BIKE MAFFIA

Fotó: Debrecen Bike Maffia Facebook oldala.

A Bike Maffia mozgalom eredetileg budapesti dolog, de Debrecenben is erős a jelenlétük. Példamutató tevékenységük összekapcsolja a bringás öntudatot a társadalmi-szociális érzékenységgel: élelmiszereket gyűjtenek, abból pedig ételt főznek a helyi hajléktalanoknak, amit el is visznek nekik, persze kerékpárral. A központjuk jelenleg a Baross utcai egykori varróüzemben található, és terveik között van egy olyan underground közösségi tér létrehozása, ami mindenki előtt nyitva áll, és független kulturális központként üzemel majd.

SOFAR SOUNDS

https://www.youtube.com/watch?v=6RIsX6Lb50E

2017-ben lelkes helyiek alapították meg a Sofar Sounds-ot Debrecenben. A koncertszervező hálózat azokat fogja össze, akik különleges, alkalmi helyekre (lakás, iroda, könyvtár, háztető) szerveznek zenei eseményeket. Hamar népszerű lett a kezdeményezés, és elsősorban azért, mert a Sofar Sounds-os bulik  különleges hangulatot, kapcsolatot teremtenek a zenészek és a közönség között. Koncertek nagyjából kéthavonta vannak, és mindig fellép rajtuk egy-egy helyi erő is. Stílusbeli megkötés nincs, a lényeg, hogy a zene passzoljon az alkalmi térhez, de hogy az intim akusztikus zene vagy kísérleti elektronika, úgyszólván mindegy.

CUT & COFFEE és VOLT EGYSZER

Fotó: Cut & Coffee Facobook oldala.

Vágatnál egy fancy frizurát és közben letolnál egy kávét? Akkor keresd a Cut & Coffee-t a Hal Köz egyik sarkán, ahol egyébként helyben pörkölik a kávét. A fodrászat az emeleten van, a kávé meg a földszinten. A közeli főtéren található egy hangulatos kávézó, a Volt egyszer, aminek nevében a tematikája: “hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy …”.

MASZEK, BUTIQ és MICKEYZ

Fotó: a Maszek Facebook oldala.

Az utóbbi években több menő éjszakai bár, szórakozóhely is nyílt Debrecen bevárosában. A Maszek, a Butiq és a Mickeyz rusztikus belső teret, barátságos légkört és remek italokat kínál. A három hely zenei repertoárja hasonló: a hagyományos klubzenétől egészen a house-ig terjed.

HALL

A Hall Magyarország legnagyobb zenei rendezvénykomplexuma, ha nem ez a csúcsragadozó, mert az is lehet. Az új labdarúgó stadion építésekor felhúzott Hall rengeteg buli helyszíne. A minimalista ipari designt ötvözi a csúcsvonalbeli látvány- és hangzásvilággal. A repertoár combosabbik része EDM, mainstream house és pop, de időnként más elektronikus zenei műfajok is felbukkannak itt. A Telekom Electronic Beatsnek is volt már itt eseménye.

RONCSBÁR

A Csapó utcában találjuk ezt a többhelyszínes romkocsmát. A bár mennyezetét cintányérok fedik, a koncertterem 400 fő befogadására alkalmas, az óriási kert közepén pedig egy használaton kívüli, leszuperált villamos áll. A Roncsbár zenei kínálata eléggé vegyes, az alterrocktól a drum&bassig terjed. De tartanak itt bolhapiacot, ahol vehetsz a régi helyett új bringát, meg csereberélgethetsz használt ruhát is.

CAMPUS FESZTIVÁL

Fotó: Haon.hu.

Az idei fesztiválszezon egyik jeles eseménye a 10. Campus Fesztivál. Több helyszínen a legváltozatosabb koncerteket kínálja a program. A headlinerek között találjuk a The Prodigy-t, Alle Farbent és Lukas Grahamet is. De a Campus, egy jó fesztiválhoz híven, arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy a kisebb külföldi előadókat is elhozzon a közönségnek, nem beszélve a rengeteg hazai fellépőről. A Campus jó ok arra is, hogy belekósoltjunk a különleges helyi ízekbe, és kulturálisan is tájékozódjunk; mi újság a humor, a színház és az irodalom területén.

Nyitókép: a Nagyerdei Víztorony Facebook oldala.

Published July 21, 2017.