Electronic Beats Hungary

Egy séta Detroitban Terrence Dixonnal

Tavaly jelent meg Detroit egyik magát legkevésbé exponáló (ahogy egyszer egy cikkben idézték egy hozzá közel állótól, “nem igazán rajong az interjúkért”) arcának, az 1994 óta aktív Terrence Dixonnak friss hanganyaga, ami a From the Far Future című albumsorozatának harmadik felvonása, és a Tresornál jött ki. Ezt is szépen megtöltötte a tőle megszokott kozmikus tereket tágító ambientes, jazzből is táplálkozó zenékkel, és a lecsupaszított, de minden esetben intelligensnek mondható amerikai technóval. Amelyek meghallgatását követően ne csodálkozzunk, ha hirtelen idegen civilizáció nyomait kezdjük kutatni karanténunk függönye mögül kémlelve.

A megjelenés kapcsán a Tresorosok megkérték, hogy menjen pár kört Motor Cityben, vegyen fel pár videót a telefonjával, olyan helyeken, amik meghatározóak voltak az album felvétele kapcsán. Az így létrejött kisfilm a szürke detroiti utcákon és benzinkutak melletti sétálás, telefonbeszélgetések, meg az album szilánkjainak szövevénye, a megnézése pedig valami igazán creepy pleasure. Már ha létezik olyan.

A film egyúttal költői válaszként szolgál az elmúlt évet gúzsba kötő és a 2021-et is várhatóan meghatározó válságokra is: a George Floyd meggyilkolása ellen tiltakozó transzparens pillanatképe az egyik első snitt, amit Dixon prezentál nekünk, majd halljuk gondolatait a járványról, és arról, miért tiszteli nagyon mélyen a csendet, vagy hogy milyen bonyolult kapcsolata van az Idővel.

Az albumáról pedig azt mondta:

Az egyben főhajtás a detroiti boltokban dolgozóknak, akik mindennap golyóálló üveg mögött nyomják az ipart.

Na, hát jó azért mégiscsak hallani Dixon szavait. Azaz olvasni. Hallani a lemezét lehet, mégpedig itt:

Published January 07, 2021.