Electronic Beats Hungary

Egy biztos: a 25. Sziget Fesztiválon sem fogunk unatkozni!

A 25. Sziget Fesztivál zenei programján ha csak végigszalad az ember, már akkor is fel-felszisszen örömében az előadók sorát látva. Mennyi kötelező megtekinteni való, mennyi átfedés, mennyi rohangálás – ahogy az egy rendes fesztiválon már csak lenni szokott. De hogy elkerüljük a káoszosodást, érdemes összeállítani egy tervet.

Augusztus 9.

Az első nap még aránylag egyszerű. Nem üzemel még minden színpad, viszont a Nagyszínpadon egész hétre alapozunk a bosnyák Dubioza kolektív nevű etno-ska-dub-punk-rockzenekarral (17.45), majd persze belenézünk P!nk popsztárnő műsorába is (21.30), de aztán irány a Colosseum, ahol éjjel 1-től Michael Mayer lép fel, előtte pedig már 22.30-tól az egyik legerősebb francia, Agoria tolja és tekeri nekünk a house-t meg a technót.

Augusztus 10.

Második nap már minden megy, mint a karikacsapás, gőzerővel üzemel a fesztivál. Mivel az estéket általában a Colosseumnál fejezi be az ember, érdemes mindig ahhoz igazítani a többi látnivalót. Csak fél 12-től van itt jelenésünk aznap, amikor egy legenda, Carl Craig lép a pultba, akit egy majd legendává érő alak, Mano Le Tough követ. Úgyhogy előtte még érdemes Wiz Khalifa ütemeire is bulizni a Nagyszínpadnál (21.30). Az éjszakára létezik b opció is az A38 sátorban, ahol Alex Clare 23.45-től vezeti elő elektronikába mártott indie popját, majd éjjel fél 2-től végkimerülésig tartó drum&bass bevetés kezdődik Andy C-vel, Dimensionnel és Statikkal.

Augusztus 11.

Péntek egy eklektikus nap, amit a Rudimental pop house-ával kezdünk a Nagyszínpadnál (17.45), majd maradunk is ott, mert kíváncsiak vagyunk az alterrock legkiválóbb női előadja, PJ Harvey koncertjére (19.30) éppúgy, mint a legutóbbi lemezére remekül eldiszkósodott brit Kasabian-éra (21.30). Utána pont elkapjuk DJ Shadow fellépését az A38 sátorban (23.45), ami tökéletes felvezetése lesz az aznap esti technós csapatásnak (Marco Bailey, The Advent) a Colosseumban.

Augusztus 12.

A szombat egy hosszú és nehéz nap, aminek a közepén meg kell majd hozni egy súlyos döntést. Még éjfél előtt. De ne rohanjunk előre. Az A38-ban kezdünk 16.45-kor, az amerikai elektro-soul duó, a Lion Babe koncertjével, melyet Iggy Azaela fellépése követ a Nagyszínpadon (18.00). Egy hosszabb szünetet követően fél 12 környékén kell meghozni azt a bizonyos döntést. Hol töltsük az éjszakát? Az A38 sátorban vagy a party térségben, a Colosseum faépítménye és a Telekom Electronic Beats Aréna gigasátra között? Előbbiben az elektro-indie Crystal Fighters (23.45) koncertjét az izlandi mágusoké, a GusGus-é követi (01.30), majd egy igazán különleges elektronikus-experimentális popzenekar, a Weval zárja a sort (03.00). A Telekom Electronic Beats Arénát aznap este megszállja Oliver Heldens és DJ köre, ők szerethető, kimunkáltabb, nem elsősorban a külsőségekben tobzódó EDM-et játszanak. A Colosseumban ugyanakkor pontban éjfélkor indít a francia DJ W!LD, akit a német Kollektiv Turmstrasse követ (03.00). Az sem lesz gyenge eresztés.

Augusztus 13.

Vasárnap is korán kezdünk, a Nagyszínpadnál a Metronomy vagány diszkójával alapozzuk meg a napot (16.00), utána az A38-ban az Oh Wonder erősen szerelmespár-kompatibilis popzenéjével lassítunk le, nehogy túl korán elfáradjunk. Utána belenézünk kicsit a Hurts szintipopjába, meg a szuperdivatos, EDM-es Chainsmokersbe is, de aztán rohanás a Colosseumba, ahol 22.30-tól a spanyol elektronikus zene egyik nagymenője, Henry Saiz pakolja majd a deep house-t, őt Hernan Cattaneo követi. Akit már lehet, hogy nem is nézünk meg. Az A38 sátorban ugyanis egy figyelemreméltó triász vár. 23.45-kor kezd az új-zélandi szintipopzenekar, a The Naked and Famous, majd jön egy komoly kis elszállás, amit a zordabb Tycho (01.30) vezet fel, az éteribb Rone pedig le (03.00).

Augusztus 14.

Az utolsó előtti napot kezdjük egy késő délutánt az ausztrál Jagwar Ma elektronikus, pszichedelikus indie zenéjével az A38 sátorban (18.30). A Two Door Cinema Clubot már láttuk a Sziget Nagyszínpadán, most újra megnézhetjük vidám kis indie showjukat (19.30), ami azonban biztosan el fog törpülni a Major Lazer szuper EDM-showja mellett (21.30). Utána majd kell egy hely, ahol az ember szusszan egyet, és lesz is rá alkalmas koncert: az idei Gorillaz lemezen is közreműködő Vince Staples fog bennünket lelassítani az A38 sátorban (23.45), de csak annyira, hogy Flume-ra azért még rendesen ki tudjuk táncolni magunkat (01.30).

Augusztus 15.

Az utolsó napot a közelgő zárás miatt kisség szomorkásan kezdjük a Nagyszínpadnál a brit Alt-J-vel (19.30). Zenéjüket tekintve fel kell készülni arra, hogy az indie gitárok épp olyan fontos szerepet játszanak, mint az elektronikus alapok. Hogy aztán az estét és az éjszakát hol kerekíti tökéletessé az ember, az ismét választás eredménye. Az A38 sátorban egy német DJ-producer (Fritz Kalkbrenner fél 2-től), majd egy osztrák zenekar (a HVOB 3 órától) az elektronikus Berlint lopja be a Szigetre, míg a Colosseumban kemény techno-pakolás lesz Guy Gerberrel (01.00) és Jay Lumennel (03.30). Mindeközben a Telekom Electronic Beats Arénában a trance-legenda, Paul Van Dyk (01.00) ejti ámulatba a stílus kedvelőit.

 

Published August 08, 2017.