Electronic Beats Hungary

Képregény készül az egyik legfontosabb detroiti elektróduó, a Drexciya vízalatti mitológiájából

Közösségi finanszírozásban.

James Stinson és Gerald Donald párosa fontos fejezetet nyitott a 90-es évek elektronikus zenéjében azzal, hogy az amerikai feketék hiphoppal és Kraftwerkkel rokonságban álló, zsigeri elektrójának egy minden korábbinál jövőbemutatóbb mutációját fejlesztették ki – amihez ráadásul egy saját történetet gyártottak. Ez pedig detroiti pályatársaiktól eltérően nem az űr felé, hanem az óceán mélye felé kacsintgatott.

A történet szerint egykor rabszolgahajókról vetettek a tengerbe terhes afrikai nőket, miután felesleges tehernek bélyegezték őket. Leszármazottaik, a “drexciyánok” már a víz alatt fogantak, ezért levegőre sem volt már szükségük, cserébe viszont felépítették a Fekete Atlantiszt és benne egy militáns társadalmat. Az afrofuturista narratívára most nem már csak lemezborítók és számcímek fognak épülni, hanem képregény is: a Book Of Drexciyának készültét az az Abdul Qadim Haqq fogja felügyelni, akinek a páros a korai artworkjeit köszönheti, és a könyv a tengerfenéki harcos nemzet teljes sztoriját elmeséli majd.

Ezek a képek itt egyelőre csak koncepciók a készülő könyvhöz, itt pedig a közösségi finanszírozós oldal érhető el, ahol lehet áldozni a mitológia oltárán. A bevételek fele a 2002-ben meghalt Stinson anyagi nehézségekkel küzdő családjának megy, ha pedig összejön a megcélzott tízezer dollár, akkor még idén szeptemberben várható a megjelenés.

Nemrég egyébként a Resident Advisor készített egy tízperces, nézésre nagyon is érdemes dokut a Drexciyáról, ami bárkinek remek kiindulópont lehet, ha megismerkedne a technó szülővárosának egyik legeredetibb zenészpárosával.

Published December 30, 2018.