Electronic Beats Hungary

“40 évem során nem találkoztam olyan DJ-vel, aki ne fizetett volna súlyos árat a sikerért”

Az Essential Mix sorozat házigazdája és narrációjának állandó hangja, a 80-as évek óta rádiózó és DJ-ző Pete Tong a közreműködésével egy évtizede szervezett ibizai International Music Summit konferencián érintett egy fontos, de a technózenei közegben jellemzően nem sűrűn felhozott, pláne nem mélységében kibeszélt témát.

Tong a fiatal svéd producer, Avicii egy hónappal ezelőtti sokkoló tragédiája kapcsán tette fel előadásában a kérdést:

“hogyan juthattunk el idáig?”

Szerinte azon túlmenően, hogy Tim Bergling volt az első olyan tinédzser az EDM-generációban, aki a hősei által inspirálva zenét kezdett írni, majd mindössze egyetlen év alatt üstökösként robbant be közéjük, a problémái, mint a szorongás, a magány, a szerhasználat és a józannak maradás minden utazó lemezlovasnak kihívás lehet.

Avicii a hegyekben: szokatlan látvány valakitől, aki egy évben 200 fellépést is lenyomott

“40 évem során még senkivel nem találkoztam ebben a világban, aki ne fizetett volna súlyos személyes árat a sikeréért, legyen az egészség, kapcsolat, válás, elúszott otthon, függőség vagy depresszió” – mondta ki a nehéz és megdöbbentő szavakat az előadásában Pete Tong, hozzátéve,

nem szabadna embereknek meghalniuk azért, mert üldözik az álmaikat.

A Resident Advisor újságírója a haláleset után egy hosszabb véleménycikkben mások személyes felelősségére is kitért. Emlékeztetett arra, hogy Bergling már két éve, alig 26 évesen úgy döntött, visszavonul a színpadtól, mert nem bírta a hajtást. Igen ám, de a turnégépezet nem csak belőle áll, aki alkalmanként hatszámjegyű (nem forintban mért) összeget is leakasztott egy show-val, hanem sok más emberből is, akik szintén elég jól éltek a dicsfény tőszomszédságában.

Az Avicii: True Stories című tavalyi, meglepően szókimondó dokumentumfilmben a sztár maga mondja ki, hogy már számtalanszor közölte a többiekkel: nem képes többet játszani. “Újra és újra mondtam nekik, hogy ez meg fog ölni.” Különösen ijesztő, hogy menedzsere, Ash Pournouri ugyanezt a Levels című, akkor még megjelenés előtt álló dala kapcsán is elmondta Avicii karrierjének elején, de nyilván egészen más hangsúllyal, vicceskedve, miszerint Tim ki fog készülni a megannyi fellépéstől, interjútól és rádiós szerepléstől, ami ezzel a slágerrel járni fog.

A remek underground DJ, a Budapestet is megjárt Black Madonna Avicii halála után úgy fogalmazott: “ez sokunkkal megtörténhetett volna.” Mert bár Bergling sztorija több szempontból kivételes, a tinédzserkori szupersztárrá válástól a turnébeosztásának extremitásáig, ami igazán tönkretette, az a személyiségének alapjainak kiforgatása volt: ahogy saját maga is bevallotta, a fő gondja az volt, hogy introverált létére extrovertáltat akartak faragni belőle. Ami sok producerre igaz, aki hosszú évekig a hálószobájában görnyedt a gépek felett, és egy áttörő trekk után az ölébe szakad MINDEN, hogy hirtelen idegenek százaival kelljen mosolyogniuk, tárgyalniuk – és akkor ott vannak az új elvárások is, például az új slágerek írásának rögtön jelentkező nyomása. Plusz a horrorisztikus matek az idővel, ami sosem elég, mint azt Objekt is megírta a Twitterre.

Avicii ebből menekült az alkoholba. És nem ő az egyetlen, aki menekülésre kényszerült. A szintén kamaszként dubstep-félistenné emelkedő Benga pár éve, alig 27 évesen jelentette, hogy visszavonul, majd elárulta, hogy mániás depresszióban és szkizofréniában szenvedett (a leglabilisabb időszakában például valaki az időt emlegette mellette, erre odanyújtotta a méregdrága Rolexét, egy másik alkalommal pedig rögeszmésen takarította a házát). Kid Cudi szuicid gondolatairól számolt be a világnak, és arról, hogy

őrületesen erőszakos vihar tombol a szívében megállás nélkül, és nem tudja, milyen lehet megnyugodni.

Az éjszakai élet és az egészséges élet összefésülése különösen nehéz a klubzenei közegben, ahol az állandóan mosolygós hedonizmus vonzásában a mentális hullámvölgyek titkolnivaló, furcsa stigmák, a gyengeség jelei. Pete Tong szerint éppen ezért itt az ideje, hogy komolyabban is foglalkozzunk a kérdéssel, akár támogatói csoportok létrehozásával és tapasztalatmegosztással, hogy így segíthessenek azokon, akik “csendben szenvednek.”

Végre.

Published May 25, 2018.