Electronic Beats Hungary

Analóg fényekkel felütött analóg technó az elhagyott hőerőműben – DirekTorz klippremier!

Nagyon jó olyan projektekkel találkozni, amik egy véletlen felismerésből rügyeznek ki, és alakulnak olyanná, hogy végül úgy néznek ki, mintha az egymásra találó alkotók mindig is együtt dolgoztak volna.

Mátyás Boldizsár és Maruscsák Dávid szaktársak és barátok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, és még január elején látták a hazai DirekTorz formációt (Fejvérváry Tamás Bios és Adorján László párosát) fellépni a Corvin Clubban, amikor a pszichedelikus savakkal hömpölyögtető olasz Boston 168 előtt melegítettek. Ott ütődött a szög fejükbe, hogy nagyon forgatnának nekik egy klipet.

A producerpáros örömmel fogadta az ötletet, leültek, és elkezdték kidolgozni a koncepciót, analóg fényekre építve azt, ha már a zene is igazi vasakkal készül.

Boldizsár némi számmisztikával megtoldva így vázolta az előkészületeket:

“Önzetlen segítségnek hála találtunk egy elhagyott hőerőművet, ahol meg tudtuk valósítani az elképzeléseinket, és a hatalmas üres teret feltölthettük élettel. A helyszínen egy hétig építkeztünk. A fő vizuális elem a DirekTorzos srácok mögé felhúzott 8×5 méteres háló, amit 140 négyzetméter vattával töltöttünk ki. A fal mögé 160 darab ledet helyeztünk el. A hatalmas térben további 18 színházi lámpát, és 6 darab ledcsövet raktunk le.”

Végül Szemerey Bence operatőri vezénylésével jött ki a cső végén a végeredmény, ami most itt, az Electronic Beats magyar oldalán nézhető először:

Bios a DirekTorzból azt is elmondta, hogy ha már nekiállt kiforrni ez a projekt, akkor a zenét is leporolták és újracsiszolták kicsit.

“A Waking Ghosts egy már létező, de viszonylag friss témánk volt, amit egy közös koncepció mentén alakítottunk át erre a verzióra. A szám egyik fő motívuma egy sejtelmes szőnyeghang, a téma erről kapta a címét. A klipverzióban azt szerettük volna elérni, hogy a 3-4 perces terjedelem alatt (ami egy megszokott építkezős, kiállásokkal tarkított verzióhoz kevés lenne) fokozatos telítődéssel érjen el a téma a csúcsáig, aztán hirtelen essen vissza az indulás pontjára – mintha szellemeket ébresztgetnénk a zenénkkel, amit az elhagyatott gyárépület is szuperül alátámasztott. Mivel a zenénk alapvetően improvizatív, kihívás volt egy kötött struktúrát újra és újra eljátszani és snittekhez igazítani. Reméljük lesz még folytatás!”

Itt van még pár werkfotó a klip munkálatairól:

Crew
Director – Mátyás Boldizsár
Visual Artist – Maruscsák Dávid
Director of Photography – Szemerey Bence
First Assistant Director – Világi Bence
Second Assistant Director – Máté Evelyn
Still Photographer – Lobenwein Marcell
Second Assistant Camera – Bedő Norbert
Bts Photo/Videographer – Tóth Emese
Bts Photo/Videographer – Novák Dorottya
Production Assistant – Némethi László
Production Assistant – Tancer Tamás
Transport Captain – Mátyás Bence

Direktorz
Fejérváry Tamás
Adorján László

Special thanks to:
Varga Ferenc
Kosár Dezső

Published June 19, 2018.