Electronic Beats Hungary

Így berlinezett a magyar főváros 2001-ben: exkluzív videó az egyik első Budapest Parádéról

A Love Parade hazai megfelelője ekkor durrant el másodszorra.

Laza tíz év késés kellett ahhoz, hogy valaki Magyarországon is nyélbe üssön egy kamionos-táncos felvonulást, amikor a lassan gördülő monstrumokról döngenek a lábdobok, miközben azokat nagyobb falka izzadó ember kíséri egy széles sugárúton. Ez a valaki 2000-ben a Sziget Produkciós Iroda volt – ők szervezték meg az elsőt, amit aztán követett a második, némileg eltérve a berlini imidzstől, Budapesten ugyanis a technós projekteken túl mindenféle más szerveződések is megjelentek a díszes teherautóikkal (így például nem csak a legendás Süss Fel Nap, a Tilos Rádió, a Flört vagy a Hyperspace, de például a TV2, a Bravo magazin és a Viasat 3 is indított kamiont).

A mára már megboldogult FREEE, az ország első igazi, belemenős és kritikus hangvételű gépzene-orientált újságja kétségkívül a technóoldalt képviselte. Ezért is villant fel a szemünk, amikor ránkírt Szőke Balázs a jutyubdiszkótól, hogy van neki egy felvétele, ami konkrétan ezen a kamionon készült, és tizennyolc év elteltével most végre bedigitalizálta a polcon porosodó Hi8 kazettáról.

Van a videóban minden: légyszemüvegek, vállalhatatlan ingek, lámpaoszlopra mászás német módra, de mindenekelőtt táncolás fényes nappal olyan zenékre, amiket ma már csak hajnali kettő után mernek a legtöbb helyen lejátszani, és akkor sem az Andrássy út közepén.

Továbbá megfigyelhetjük azt a szinte paranormális jelenséget is, amit DJ Budai mutat be a felvételen:

“Külön technikai bravúrt kívánt, hogy minden dj vinylről játszott, ami mozgó kamionon egy eléggé embert próbáló feladat.”

Ugyan a fenti felvételt eddig még sehol nem lehetett látni (ezúton is köszi, hogy elsőként itt nálunk), szerencsére nem ez az egyedüli kortörténeti dokumentum a korai Budapest Parádékról: aki elveszne kicsit a vidám ízlésekben, a fedetlen bőrfelületekben és az önfeledt belvárosi nyári szeletelésben, annak itt van még néhány korai videó:

Published February 26, 2019.