Electronic Beats Hungary

Rave on! Fotókon Budapest éjszakáinak ritkán látott oldala

2016 tavaszán kicsit besokalltam itthon, és úgy döntöttem, hogy szeretnék Amszterdamban élni. A költözés előtt Skóciában töltöttem tíz napot, ahol egy bolhapiacon vettem meg az első Practika LTL analóg fényképezőgépemet… Végül közel egy évet töltöttem a holland fővárosban, ahol fotónaplószerűen örökítettem meg a napjaimat. Miután egy évvel később hazalátogattam, evidenssé vált, hogy ha elmegyek a barátaimmal bulizni, akkor is viszek magammal gépet” – mondta el nekünk Csábi Ádám, aki azóta már újra Budapestet boldogítja. Vakuval. Éjjel. Miközben hangos lábdobok döngnek, jellemzően valamilyen nyers belterű helyszínen.

Csábi Ádám, egyenesen a chilloutból

A saját eredeti megjelenésére is ügyelő amatőr fotós (aki RAVE-olution név alatt ezzel a lendülettel egy bulisorozatot is indított, aminek december 21-én lesz a következő felvonása) ma már akár két-három lejárt filmtekercset is ellő egy buliban.

“Sosem gondolkodom, hogy milyen képeket szeretnék csinálni. Kéznél van a gép, és ha úgy érzem, akkor kattintok. De azért keresem az érdekes karaktereket.”

Az itt látható képek között van olyan, ami a már bezárt Müsziben vagy a Corvin bárban készült, esetleg az épp költöző Gólyában, de feltűnik a tárnoki kőfejtő, a Belgrád rakparti ILL PANORAMA, az Astoria gyomrában a fröccsöntött-fura dizájnját máig megőrző Fészek, és természetesen a LÄRM sem maradhat ki. (Érdemes összevetni ezeket a felvételeket az anyaoldalunkra 2016 nyarán kikerült fotóriporttal, amik az akkor aktuális budapesti klubhelyzetet mutatták be).

De a képek legizgalmasabb tanulsága mindenképpen az, hogy a rajtuk látható – főleg megalkuvást nem tűrő technót, elektrót és acidet búgató – bulik közönsége látványosan nekiállt bátran öltözködni, felidézve a kijevi Схема partik színesmelegítős szettjeit és a holland gabberruházatot, csak az átlagosnál jóval több feketével, sőt, láncokkal árnyalva azokat. És néha még a nyolcvanas évek Magyarországát is sikerül ironikusan visszarángatni, ami az olykor tényleg a nyolcvanas évekből úgymaradt helyszíneken egészen erősen bír hatni.

Az underground fashionizmus megjelenése Magyarországon persze se nem meglepő, se nem előzmények nélküli, de az biztos, hogy látványosan történik – és az is, hogy nem a kisujjeltartós koktélhauzokkal biztonsági játékot játszó bulik velejárója. Ha valaki látni akar még mindebből, az keresse fel a fotós Instagramját, aztán menjen le személyesen is a föld alá, ahol ténylegesen is történnek a dolgok.
Published November 27, 2018.