Electronic Beats Hungary

Lemezbolt, táskaműhely, ősztől pedig vintage ruhabutik is: megnyílt a Bodry

Miközben a világ pezsgő nagyvárosainak kulturális értelemben legizgalmasabb, eleinte még barátságos környékeit az ingatlanfejlesztős dzsentrifikáció réme nyomasztja, és pöcköli fel az üzlethelyiségek árait az alkotóművészek jogos bánatára (ahogy arról a nemrég a LÄRMben járt Octo Octa is mesélt nekünk szülőhelye, Brooklyn kapcsán), addig úgy tűnik, a mi fővárosunkban még bőven akad hely kedves közös projektekre.

Mint amilyen a frissen megnyílt Bodry, amit a gazdái viccesen csak üzletháznak hívnak, de annál persze lényegesen kisebb: a belépőszintjén a Kalóz Records lemezboltja, felette a táskákat átgondolt koncepciók mentén létrehozó Müskinn műhelye üzemel, a pincét pedig az éppen új helyet kereső STORE 5621 foglalja majd be szeptembertől.

Addig viszont az alagsori tér a Kalózt tulajdonló Kürti Kristóf, azaz DJ Suhaid ötszámjegyű lemezkollekciójának bázisa, ahonnan a fenti boltba vándorolnak a korongok az éppen megüresedő helyekre.

“Az internetes lemezkereskedés már sok éve megy: a gyűjtési kattanásom már eddig is megvolt, aztán elkezdtem azokat is megvenni, amiket látványosan nagyon érdemes megvenni, mert valakinek majd örömet okoz. Ez a projekt bő két éve lett megtőkeinjektálva, akkor már tudatosan a boltra készülve.”

“20 ezer lemezünk van online eladó, de ezek többsége a rossz ízlésű embereket célozza meg a világ minden táján, itt, a boltban igyekszünk egy jó szelekciót a felszínre hozni”

– mondja Suhaid, és egyébként nem hazudik: Westbam kemény hímtagokról szóló house-himnusza éppúgy fellelhető itt, mint az igazi láncra vert metal lady-lemez, de van magyar beat, angol new wave, életpozitív 87-es afrobeat, vagy olyan ritka italo house single, amihez képest a fehér hollók valóságos túlszaporulatban léteznek.

Pándi Balázs extra Sun Ra-szelekciót rakott a megnyitón

Kristóf leleplezte a Telekom Electronic Beatsnek, hogy a csütörtöki megnyitó azért volt számára tanulságos, mert ugyan megjelentek az ilyen szubkult-eseményeken rendre felbukkanó divatos figurák, de már ezen az első napon jó vinyleket tudtak eladni olyan arcoknak, akik tudták, miért jönnek, és képben voltak.

“Olyan vásárlóközeget láttam jönni, amiről nem is tudtam, hogy létezik, és baszki, pont nekik csináljuk a boltot.”

“Most is idejött a srác, látszott, hogy nincs több, mint 24 éves, szóltam is neki, láttad-e az árát a kinézett Archie Shepp-lemeznek, ami húszezer forint volt, és mondta, hogy hát igen-igen, ő már kinézte az előző lemezbörzén is.”

Mindeközben folyamatos pikantériával látja el a szemlélődőt a gondolat, hogy amíg a bejárati ajtó mellett bakelittúrás zajlik, addig odafent a Müskinn-lányok nyesik-vágják-alakítják a táskáikat.

Tóth Eszter és Sziládi Noémi olyan kiegészítőket készítenek, amik szinte leugranak tiszta, geometrikus formáikkal az ember hátáról – ráadásul gyakran kollaborálnak másokkal, a legelső együttműködésük például azzal a gépzenész Alpárral történt meg még évekkel ezelőtt, akinek pár napja egy szuperizgalmas projektjét is bemutattuk. Hiába, a budapesti szálak mindenhol ott fonódnak, ahova csak néz az ember.

Aki követné a Bodry életét, az itt teheti meg a Facebookon!

A nyitóképen balról jobbra DJ Suhaid, illetve Noémi és Eszti azonosítható be.

Published June 08, 2018.