Electronic Beats Hungary

Blood Orange-től Ellen Allienig: friss klipek, amiket kihagyni nem, de megnézni érdemes

Összeszedtünk pár friss zenei videót, hogy neked már ne kelljen. Ráadásul olyanokat, amik így vagy úgy, de még visszaráncigálják kicsit a nyár legszabadabb pillanatait, amikor nem kellett mással törődni, csak a tánccal. Na jó, talán még pár egyéb dologgal, de a tánccal alapvetően és mindenképpen!

A Molokóból ismert ír énekesnő, Roisín Murphy például kifejezetten ilyen szofthedonista, izzadós nosztalgiával támad ránk, amit mintha egy kaleidoszkópon át szemlélnénk:

Az egyik legismertebb német producer és DJ, Ellen Allien a múlt héten jött ki egy friss EP-vel (Take A Stand), ami fülledt rave-hangulatba ágyazott technókat sorakoztatott fel. Az egyikhez készült most klip, ami úgy ábrázol egy mai technófesztivált – konkrétan egyébként az idei Meltet, miközben persze maga Ellen játszik -, mintha kilencvenhétben történt volna, igazán mágikusan mosva el a határvonalat múlt és jelen között:

Kivel ne történt volna már megmagyarázhatatlan dolog egy éjszakai erdőben, amiről inkább azóta sem mesélt a barátainak? A francia producer, Anetha új hanganyagáról, a novemberben megjelenő Bionic Romance EP-ről esett le ez a trekk a hozzá tartozó képsorokkal, amihez mindenképp nagyképernyős megtekintés ajánlunk, és ha egy mód van rá, elsötétített szobát:

https://vimeo.com/292365172

A bass music egyik legizgalmasabb alakja, a zenéinek szellős sávjaiban folyamatosan fifikás trükköket eleresztő Mickey Pearce is megérkezett egy videóval figyelmünk homlokterébe. Maga mellé állította a rapper Potét, vizuálisan pedig pár lepukkant telefonfülkét és sok lila színt, és megszületett ez a mikrocsoda, ami nem tesz nagyon mást, mint egyszerűen csak működik.

Negro Swan című legutóbbi albumával a Blood Orange név mögött álló Devonté Hynes újfent igazolta, hogy egy fülbemászó popzenének nem kell szükségszerűen felületesnek is lennie. Sőt, olyan mély témákat is lehet boncolni a szofisztikált R&B-vel, mint a feketék kitaszítottsága, és mindeközben még olyan csavarokat is be lehet dobni, hogy egy elsőre habkönnyen vidámnak tűnő dallam felrepedezik, és előbújik a mögötte húzódó lamentálás, neadjisten szorongás. Ezzel a kontextussal (is) érdemes megtekinteni a Chewing Gumhoz készült, egyébként gyönyörű videót:

Published October 08, 2018.