Electronic Beats Hungary

Berlinben nyitnak a klubok, Hollandiában zárva maradnak

Mi a helyzet az elektronikus zene európai nagyhatalmaiban? Ez.

Csapjunk a hírek közepébe: így, augusztus utolsó napjaiban, az őszi klubszezon küszöbén a berlini közigazgatási bíróság sürgősségi határozatban hatályon kívül helyezte a beltéri klubrendezvényekre vonatkozó korlátozásokat, magyarán a bulik általános tilalmát – de csak azok számára, akik beoltatták magukat, vagy már átestek a koronavírus okozta betegségen. A bejelentés a mi nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án jött, hozzá kell tennünk ugyanakkor, hogy a vakcinák közül továbbra is csak azok jelentenek zöld lámpát, amiket a WHO elfogadott, így tehát a Szputnyik-V és a Sinopharm oltásai sajnos nem. És a helyzet az, hogy a tilalmat egy negatív teszt sem oldja fel. Szóval vagy nyugati vakcina, vagy Covidból felépülés a biztos bejutás záloga.

Az izgalmasabb elektronikus zenék másik európai csúcsterepe, Hollandia ennél rosszabb bőrben van: ott a klubok legkorábban november 1-ig biztosan zárva tartanak. A hollandok ugye a múlt hónapban megpróbálkoztak korábban egy nyitással, újra is indultak a zenei események, de úgy megugrott a fertőződések száma, hogy a kormány alig két hetet követően újra lehúzta a rolót a tömegrendezvényeken. Nem csoda, hogy ezek után sokan a szerbiai EXIT felé vették az irányt, ahol végül 180 ezren buliztak hangos technóra.

Holland promóterek és klubtulajok Unmute us címmel kampányba is fogtak, hogy szeptember elsejétől engedélyezzék újra a működésüket a túlélésük érdekében.

Anglia már előrébb jár mindkettő társországnál, náluk július 19-én következett be az úgynevezett Freedom Day, amikor is újranyithattak a zenés helyek, de náluk is hasonló volt a helyzet, mint Magyarországon az első napokon, amikor újra szabad lett a tánc: a Guardian meglepett hangvételű cikkben számolt be arról, hogy

a brit klubberek az újranyitás ellenére igencsak gyér létszámban jelentek meg a klubokban, ezért sok hely le is fújt egy csomó további partit.

Persze ott ezt a helyenként zavaros kormányzati kommunikációra fogták, de azért mi a hazai tapasztalatokból tudjuk, hogy nem elhanyagolható annak a jelentősége sem, hogy az emberek között sokan vannak, akiken mély nyomott hagyott az egy évnyi bezártság, és nem rohannak az éjszakába rögtön az első napon, amikor azt már engedi a törvény.

És a helyzet Magyarországon? Nos, nálunk továbbra is mehet a menet reggelig, vagy ameddig gondoljuk, ráadásul sokak e-mail fiókjába esett ma be a kéretlen levél a miniszterelnök úrtól, miszerint “a magyar tapasztalatok szerint a két oltáson átesett emberek körében ötszázból mindössze egy ember kapja el a vírust.” Úgy tűnik tehát, hogy az országvezetés bizakodó, és eddig nem hallani a korlátozások ismételt bevezetéséről. Mindenesetre táncoljatok, ahol és amennyire tudtok, és támogassátok a helyi rendezvényszervezőket.

És vegyétek fel az oltást, ha még nem tettétek volna.

Published August 24, 2021.